Επικεφαλής Netflix: Η AI δεν θα κλέψει τις δουλειές σας

Νέα τοποθέτηση
28 Μαΐου 2024 17:31
Επικεφαλής Netflix: Η AI δεν θα κλέψει τις δουλειές σας

Ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Ted Sarandos, έδωσε πρόσφατα τη δική του απάντηση για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τον αντίκτυπο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του streaming κολοσσού υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τη δημιουργικότητα των συγγραφέων, των ηθοποιών και των σκηνοθετών. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Sarandos εξέφρασε την πεποίθηση ότι η AI δεν μπορεί να ξεπεράσει έναν ταλαντούχο σεναριογράφο ή να αναπαράγει τις αποχρώσεις μιας σπουδαίας ερμηνείας. Ωστόσο, αναγνώρισε την επιφυλακτική στάση που τηρείται σε όλη τη βιομηχανία σχετικά με την ΑΙ, αναφέροντας πως οι δουλειές μπορεί να χαθούν όχι από την ίδια την ΑΙ, αλλά από αυτούς που ξέρουν να τη χειρίζονται σωστά.

Μάλιστα, ο Sarandos έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της τρέχουσας επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογικών αλλαγών του παρελθόντος στον τομέα της ψυχαγωγίας, όπως η μετάβαση από το βίντεο στο streaming. Έτσι, παρομοίασε την προσαρμογή της βιομηχανίας στην AI με τη μετάβαση από την ενοικίαση DVD στο streaming, μια αλλαγή στην οποία πρωτοστάτησε το ίδιο το Netflix. Αναλογιζόμενος την ιστορική αντίσταση στις νέες τεχνολογίες λοιπόν, ο Sarandos πρότεινε ότι η AI, όπως και οι προηγούμενες εξελίξεις, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει τη βιομηχανία.

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης ακολουθεί παρακάτω:

Θα ήθελα πολύ να μάθω από τη δική σας οπτική γωνία πώς σκέφτεστε σχετικά με τα πιθανά δημιουργικά ανταλλάγματα και τις συνέπειες της χρήσης της ΑΙ

Νομίζω ότι η ΑΙ είναι ένα φυσικό είδος εξέλιξης των πραγμάτων που συμβαίνουν στον δημιουργικό χώρο σήμερα ούτως ή άλλως. Τα "volume stages" δεν εκτόπισαν τα on-location γυρίσματα. Αντίστοιχα, οι σεναριογράφοι, οι σκηνοθέτες, οι μοντέρ θα χρησιμοποιήσουν την ΑΙ ως εργαλείο για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και για να κάνουν τα πράγματα πιο αποδοτικά και πιο αποτελεσματικά. Και στην καλύτερη περίπτωση, για να βάλουν στην οθόνη πράγματα που θα ήταν αδύνατο να γίνουν αλλιώς. Σκεφτείτε αυτό το γιγαντιαίο άλμα από το χειροποίητο animation στο animation που δημιουργείται από υπολογιστή, και δείτε πόσους περισσότερους ανθρώπους απασχολεί σήμερα το animation από ό,τι παλαιότερα. Θυμάστε πώς όλοι πολεμούσαν το home video; Για αρκετές δεκαετίες, τα στούντιο δεν έδιναν άδεια χρήσης των ταινιών τους στην τηλεόραση. Έτσι, κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ψυχαγωγίας πολεμήθηκε αρχικά και τελικά αποδείχθηκε ότι οδήγησε σε ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν αυτό θα ήταν διαφορετικό.

Υποθέτω ότι η διαφορά θα μπορούσε να είναι ότι όλα αυτά τα πράγματα ήταν εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για να μεγαλώσει ο δημιουργικός χώρος. Ενώ, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αντικαταστήσει τους δημιουργούς.

Εγώ πιστεύω περισσότερο στους ανθρώπους από αυτό. Πραγματικά πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα γράψει ένα καλύτερο σενάριο από έναν σπουδαίο συγγραφέα ή ότι θα αντικαταστήσει μια σπουδαία ερμηνεία ή ότι δεν θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη διαφορά. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να πάρει τη δουλειά σας. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί καλά την ΑΙ όμως μπορεί να πάρει τη δουλειά σας!