Γιατί η μπύρα είναι καλύτερη όταν είναι παγωμένη; Νέα έρευνα ρίχνει φως

Ερευνητές στην Κίνα αποκάλυψαν γιατί είναι προτιμότερο να πίνετε κρύα τη μπύρα
25 Μαΐου 2024 21:46
Γιατί η μπύρα είναι καλύτερη όταν είναι παγωμένη; Νέα έρευνα ρίχνει φως

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα θέλησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα "γιατί είναι καλύτερα να πίνουμε κρύα τη μπύρα" και όχι ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Και όπως ανακάλυψαν δεν είναι απλά μια συνήθεια που δημιουργήθηκε αλλά η εξήγηση έχει επιστημονικές βάσεις, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν και έγινε peer-review στο ένθετο Matter. 

Η σύντομη απάντηση είναι πως η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία καθώς εκεί παίζουν ρόλο οι μοναδικές μοριακές ιδιότητες του αλκοόλ. Όσο για την λεπτομερής απάντηση, εκεί οι ερευνητές διαπίστωσαν μια συσχέτιση μεταξύ των ιδιοτήτων των συγκεντρώσεων αιθανόλης-νερού και των όγκων αλκοόλ διάφορων δημοφιλών ποτών. Στα μίγματα αιθανόλης-νερού που εξετάστηκαν σε διάφορες συγκεντρώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοριακά συσσωματώματα παρουσίαζαν δομικές μεταβάσεις σε ορισμένα ποσοστά αιθανόλης και αυτές οι μεταβάσεις αντιστοιχούσαν σε τέτοια εύρη που συνήθως βρίσκουμε στα αλκοολούχα ποτά. 

Στη συνέχεια, η ομάδα μελέτησε τα μείγματα αιθανόλης-νερού σε διάφορες θερμοκρασίες, από 5 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Ανακάλυψαν ότι οι κρίσιμες πτυχές του αλκοολούχου ποτού επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, με ορισμένες από αυτές να εξαφανίζονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι γευσιγνώστες μπορούσαν να αναγνωρίζουν καλύτερα τις διαφορές μεταξύ των μπύρων και να απολαμβάνουν πλήρως τη γεύση τους.

Έτσι, οι δομικές μεταβάσεις στα μοριακά συσσωματώματα επηρεάζουν το προφίλ γεύσης των ποτών. Επιπλέον, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η έρευνα τους αποδεικνύει ότι η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας κατανάλωσης βασίζεται σε επιστημονικές εξηγήσεις για τις μοριακές δομές των αιθανόλης-νερού.

"Η εργασία μας αποδεικνύει ότι η κατανομή της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και η κατάλληλη θερμοκρασία κατανάλωσης για τα διάφορα αλκοολούχα ποτά δεν βασίζονται στην εμπειρία, αλλά σε επιστημονικές εξηγήσεις γύρω των μοριακών συστάδων αιθανόλης-νερού σε διαλύματα", όπως εξήγησε η ερευνητική ομάδα. 

Tags: