Σύντομα θα ελέγχετε το iPhone με τα μάτια σας

Έρχεται με νέα αναβάθμιση
16 Μαΐου 2024 10:09
Σύντομα θα ελέγχετε το iPhone με τα μάτια σας

Η Apple ανακοίνωσε αρκετά νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που θα έρθουν “αργότερα μέσα στη χρονιά” στα iPhones και στα iPads, ίσως με την αποκάλυψη του iOS 18 τον επόμενο μήνα. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό από αυτά, είναι σίγουρα η ανίχνευση ματιού, η οποία θα σας επιτρέψει να χειρίζεστε το iPhone ή το iPad σας με τα μάτια σας.

Αν και το χαρακτηριστικό προορίζεται για ανθρώπους με αναπηρία, θα είναι διαθέσιμο σε όλους. Η ανίχνευση ματιού θα γίνεται μέσω AI. Μετά την αρχική βαθμονόμηση μέσω της selfie κάμερας, θα μπορείτε να εκτελείτε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου χωρίς να αγγίζετε τη συσκευή, ενώ όλα τα δεδομένα θα παραμείνουν στη συσκευή καθώς η AI βασίζεται στη συσκευή και όχι στο cloud. Δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον hardware και θα λειτουργεί σε όλες τις εφαρμογές.

Το σύστημα δόνησης του iPhone θα αναβαθμιστεί και αυτό, παράγοντας δονήσεις ρυθμισμένες στη μουσική που ακούτε. Αρχικά, το Music Haptics θα λειτουργεί μόνο με το Apple Music, αλλά το API θα δοθεί και στους υπόλοιπους developers για να το ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους.

Αν ζαλίζεστε κοιτώντας την οθόνη του κινητού σας ενώ βρίσκεστε σε κινούμενο όχημα, η Apple θα το αντιμετωπίσει και αυτό με το Vehicle Motion Cues. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό σχεδιασμένο να μειώσει τη ζαλάδα για τους επιβάτες οχημάτων όταν βρίσκονται στο δρόμο.

Βάζοντας τελείες που κινούνται στην οθόνη οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις αλλαγές στην κατεύθυνση του οχήματος, υποτίθεται πως θα μειωθεί η ζαλάδα αλλά η Apple δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το πώς το επιτυγχάνει αυτό.

Το CarPlay αποκτά φωνητικές εντολές που θα σας επιτρέψουν να πλοηγήστε στο μενού και να ελέγχετε εφαρμογές μόνο με τη φωνή σας, ενώ θα υπάρχει και αναγνώριση θορύβων για να ειδοποιεί οπτικά, άτομα με προβλήματα ακοής για σειρήνες ή κόρνες.