Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Νέα έρευνα δείχνει πως ορισμένες γεύσεις είναι πιο επικίνδυνες!

Νέα ανησυχητικά στοιχεία για τους εφήβους που κάνουν vape
30 Απριλίου 2024 11:19
Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Νέα έρευνα δείχνει πως ορισμένες γεύσεις είναι πιο επικίνδυνες!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ομάχα, Νεμπράσκα των ΗΠΑ, οι έφηβοι που καπνίζουν vapes μπορεί να εκθέτουν τον οργανισμό τους σε δυνητικά τοξικά μέταλλα και μάλιστα ορισμένες γεύσεις είναι αρκετά πιο επικίνδυνες από άλλες.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι ερευνητές μελέτησαν τα ούρα 200 Αμερικανών εφήβων ηλικιών μεταξύ 13 και 17 ετών που έκαναν αποκλειστικά ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι που ανέφερε πολύ συχνή χρήση, δηλαδή τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα, είχαν 30% περισσότερο μόλυβδο και σχεδόν διπλάσια ποσότητα ουρανίου στα ούρα τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κάπνιζαν μόνο περιστασιακά.

Αναλυτικότερα, τόσο οι έφηβοι που έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά διαστήματα (0,21 ng/mg κρεατινίνης) όσο και οι συχνοί χρήστες (0,20 ng/mg κρεατινίνης) είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στα ούρα από τους περιστασιακούς χρήστες (0,16 ng/mg κρεατινίνης). Οι συχνοί χρήστες είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ουρανίου στα ούρα σε σύγκριση με τους περιστασιακούς χρήστες (0,009 έναντι 0,005 ng/mg κρεατινίνης).

Οι επικίνδυνες γεύσεις των vapes:

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη της έρευνας είναι ότι ορισμένες γεύσεις είναι αρκετά πιο επικίνδυνες από άλλες. Τι σημαίνει αυτό; Μεταξύ των εφήβων που προτιμούσαν τις γλυκές γεύσεις ατμού, σε αντίθεση με τις γεύσεις μέντας, οι βιοδείκτες ουρανίου ήταν ιδιαίτερα υψηλοί. Μια πρώτη ένδειξη λοιπόν δείχνει ότι οι γλυκές γεύσεις vape ενδέχεται να είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί όμως πως στη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπάρχει ομάδα ελέγχου από εφήβους που δεν έκαναν καθόλου ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά το μοτίβο που εμφανίστηκε στο δείγμα των 200 χρηστών εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η πιθανή τοξικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αν και ήδη πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν ανακαλύψει ομοίως σημάδια τοξικών μετάλλων σε δείγματα αερολύματος ηλεκτρονικού τσιγάρου και στα σωματικά υγρά των ατμιστών. Κατά καιρούς, τα δείγματα αίματος και ούρων των ατμιστών συναγωνίζονται ακόμη και εκείνα των καπνιστών κανονικών τσιγάρων!

Βέβαια, η μελέτη του θέματος είναι αρκετά δύσκολη. Μέρος του προβλήματος είναι ότι κάθε μάρκα στην αγορά διαφέρει σημαντικά ως προς το περιεχόμενο των υγρών της.

Έτσι, οι ειδικοί παραδέχονται ότι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πλήρως τι πραγματικά περιέχει ο ατμός ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφού από συσκευή σε συσκευή και από μάρκα σε μάρκα τα περιεχόμενα αλλάζουν πολύ. Για παράδειγμα προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι οι γεύσεις καπνού ή μέντας περιείχαν περισσότερα τοξικά μέταλλα από τις γλυκές γεύσεις. Το αντίθετο δηλαδή απ’ ότι δείχνει η νέα αυτή έρευνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ομάχα.

Το σίγουρο, λοιπόν, είναι πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά και ότι ανεξάρτητα από τη γεύση, τη συχνότητα ή την ηλικία του ατόμου, η συνήθεια του ατμίσματος μάλλον δεν είναι και τόσο ασφαλής.

Tags: