Δολοφονικά ρομπότ: Η Αυστρία καλεί για άμεσες συζητήσεις

Διοργανώνει διεθνές συνέδριο
30 Απριλίου 2024 10:02
Δολοφονικά ρομπότ: Η Αυστρία καλεί για άμεσες συζητήσεις

Με την AI τεχνολογία να κάνει άλματα προόδου, τα οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση είναι πιο κοντά από ποτέ, θέτοντας ηθικά και νομικά ζητήματα. Έτσι, η Αυστρία φιλοξενεί ένα συνέδριο γύρω από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα οπλικά συστήματα τα οποία αποκαλούνται “δολοφονικά ρομπότ”, με σκοπό να ανανεώσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη στιγμή να περάσει χωρίς να αναλάβουμε δράση. Τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε σε διεθνείς κανόνες για να εξασφαλίσουμε τον ανθρώπινο έλεγχο. Τουλάχιστον αφήστε μας να διασφαλίσουμε πως η έσχατη απόφαση, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, θα παραμείνει στα χέρια των ανθρώπων και όχι των μηχανών. – Alexander Schallenberg, Υπουργός Εξωτερικών Αυστρίας

Χρόνια συζητήσεων στα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα δεν έχουν παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα παρά μόνο αόριστες δεσμεύσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε και να δράσουμε πολύ γρήγορα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα σε διαφορετικές περιπτώσεις βίας είναι οι ηθικές μας αποτυχίες απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Και δε θέλουμε να δούμε αυτές τις αποτυχίες να επιταχύνονται μεταβιβάζοντας την ευθύνη για τη βία και τον έλεγχο της βίας στις μηχανές και στους αλγορίθμους.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη στο πεδίο της μάχης. Τα drones στην Ουκρανία έχουν σχεδιαστεί για να βρίσκουν μόνα τους το δρόμο προς το στόχο όταν οι τεχνολογίες που μπλοκάρουν το σήμα τους τα αποκόπτουν από τους χειριστές τους. Στη Γάζα, ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσει τους στόχους που θα βομβαρδίσει.

Έχουμε ήδη δει την AI να κάνει λάθος επιλογές, από το να αναγνωρίζει λανθασμένα το φαλακρό κεφάλι του διαιτητή ως μπάλα, μέχρι θανάτους πεζών από αυτόνομα οχήματα που δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον άνθρωπο. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί αν βασιζόμαστε στην ακρίβεια αυτών των συστημάτων, είτε στο στρατό είτε στους πολίτες.