Αδυναμία ξεκλειδώματος των νέων iPhones δηλώνει η Apple

Ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων
22 Οκτωβρίου 2015 06:24
Αδυναμία ξεκλειδώματος των νέων iPhones δηλώνει η Apple

Έστω κι αν ένας εισαγγελέας ζητήσει από την Apple να ξεκλειδώσει το iPhone ενός χρήστη, αυτή είναι ανήμπορη να το κάνει, δήλωσε μπροστά σε δικαστή αμερικανικού δικαστηρίου η εταιρία. Σύμφωνα με το Reuters, μετά από μια ενημέρωση που ζήτησε από την Apple ο δικαστής James Orenstein, η εταιρία δήλωσε πως η πρόσβαση σε ένα κλειδωμένο iPhone που τρέχει iOS 8 και μεταγενέστερο λογισμικό, είναι πρακτικά αδύνατη. Μπορεί όμως να έχει πρόσβαση σε iPhones με παλαιότερο λογισμικό, δηλαδή περίπου στο 10% των Apple συσκευών που κυκλοφορούν.

Η ενημέρωση χρειάστηκε στα πλαίσια μιας δικαστικής υπόθεσης στην οποία απαιτείται το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου του κατηγορούμενου και σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Apple δήλωσε πως αν παραβιάσει την ασφάλεια του τηλεφώνου και εξάγει τα δεδομένα του, “θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της και θα αμαυρώσει σημαντικά την εικόνα της εταιρίας”.

To Σεπτέμβριο του 2014, όταν είχε κυκλοφορήσει το iOS 8, η Apple είχε συμπεριλάβει στα “ψιλά” γράμματα του privacy τομέα πως “για τις συσκευές που τρέχουν iOS 8 και έπειτα, δε θα επιχειρήσουμε iOS εξαγωγές δεδομένων ανταποκρινόμενοι σε εντάλματα από την κυβέρνηση, επειδή τα εν λόγω αρχεία προστατεύονται από ένα κλειδί κρυπτογράφησης που συνδέεται με τον κωδικό του χρήστη, τον οποίο η Apple δεν κατέχει”.

Ωστόσο εκτός από τους πολύ προσεκτικούς χρήστες, τα όργανα επιβολής του νόμου μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ενός χρήστη μέσω του iCloud backup ή του iTunes backup, ή αναγκάζοντας το χρήστη να παραδώσει το password ή ακόμα και χρησιμοποιώντας το δακτυλικό αποτύπωμά του, αν αυτό είναι ενεργοποιημένο στη συσκευή.