Η Google θα διαγράψει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων

Μετά από διακανονισμό αγωγής ιδιωτικότητας
02 Απριλίου 2024 10:20
Η Google θα διαγράψει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων

Η Google συμφώνησε να διαγράψει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων ως μέρος του διακανονισμού που κατέληξε στη μήνυση εναντίον της, από ανθρώπους που νόμιζαν πως μέσω του incognito mode σέρφαραν ανώνυμα, ενώ κάτι τέτοιο δε συνέβαινε.

Οι δικηγόροι των χρηστών που κατέφυγαν στα δικαστήρια, ζητούσαν από την Google αποζημίωση μεταξύ $5 και $7.8 δισεκατομμυρίων. Ο διακανονισμός επιτρέπει στην Google να μην πληρώσει αποζημιώσεις, αλλά οι χρήστες ξεχωριστά έχουν τη δυνατότητα να μηνύσουν την εταιρία.

Η ομαδική αγωγή ξεκίνησε το 2020, καλύπτοντας εκατομμύρια χρηστών που χρησιμοποίησαν το incognito mode από τις 1 Ιουνίου 2016. Οι χρήστες κατηγόρησαν την Alphabet πως μέσω του incognito mode, παρακολουθούσε τους χρήστες από τα Google analytics, τα cookies και άλλες εφαρμογές. Ισχυρίστηκαν πως αυτό έδωσε στην Google έναν “ανυπολόγιστο θησαυρό πληροφοριών”, μαθαίνοντας για τους φίλους, τα αγαπημένα φαγητά, τα χόμπι, τα ψώνια και τις “πιο προσωπικές και πιθανώς ντροπιαστικές λεπτομέρειες” των αναζητήσεων των χρηστών, ενώ υποσχόταν μία ιδιωτική εμπειρία browsing.

Με το διακανονισμό, η Google Θα αναβαθμίσει τις αποκαλύψεις για το τι συλλέγει σε αυτό το “ιδιωτικό” σερφάρισμα, ενώ θα επιτρέψει στους incognito χρήστες να μπλοκάρουν τα cookies τρίτων για πέντε έτη.

Το αποτέλεσμα είναι πως η Google θα συλλέγει λιγότερα δεδομένα από τις ιδιωτικά browsing των χρηστών και επίσης η Google θα κερδίζει λιγότερα χρήματα από αυτά τα δεδομένα.