Οι ΗΠΑ μηνύουν την Apple

Για παράνομο μονοπώλιο
22 Μαρτίου 2024 09:43
Οι ΗΠΑ μηνύουν την Apple

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) των ΗΠΑ, μαζί με 16 εισαγγελείς, κατέθεσαν μήνυση ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράνομο μονοπώλιο! Συγκεκριμένα, την κατηγορούν πως αυξάνει το κόστος για καταναλωτές και developers, κάνοντας τους χρήστες πιο εξαρτημένους από τα τηλέφωνά τους. Ισχυρίζονται πως η Apple επιλεκτικά θέτει περιορισμούς στους developers και παρακρατά κρίσιμους τρόπους πρόσβασης στο τηλέφωνο, ως ένα τρόπο για να αποτρέψει την αύξηση του ανταγωνισμού.

Η Apple ασκεί την εξουσία του μονοπωλίου για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από τους καταναλωτές, τους developers, τους δημιουργούς περιεχομένου, τους καλλιτέχνες, τους εκδότες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους εμπόρους, μεταξύ άλλων.

Το DOJ πρόσφερε μερικά σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Apple διατηρεί το μονοπώλιό της.

  • Διαταράσσοντας τις “super apps” που ενσωματώνουν πολλά διαφορετικά προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση από το iOS, κάνοντας ευκολότερο για τους iPhone χρήστες να επιλέξουν ανταγωνιστικές συσκευές.
  • Μπλοκάροντας cloud-streaming εφαρμογές για κατηγορίες όπως τα video games, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη για ακριβότερο hardware.
  • Καταπιέζοντας την ποιότητα της ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ iPhone και ανταγωνιστικών πλατφορμών, όπως το Android.
  • Περιορίζοντας τη λειτουργικότητα τρίτων smartwatches με τα iPhones, κάνοντας έτσι δυσκολότερο για τους Apple Watch χρήστες να αλλάξουν το iPhone τους λόγω προβλημάτων συμβατότητας.
  • Μπλοκάροντας τρίτους developers από τη δημιουργία ανταγωνιστικών ψηφιακών πορτοφολιών με tap-to-pay λειτουργία στο iPhone.

Για χρόνια η Apple απαντά στις ανταγωνιστικές απειλές υιοθετώντας σαρωτικούς κανόνες και περιορισμούς, που έχουν επιτρέψει στην Apple να αποσπάσει υψηλότερες τιμές από τους καταναλωτές, να καθιερώσει υψηλότερα κόστη για τους developers και τους δημιουργούς περιεχομένου και να περιορίσει τις ανταγωνιστικές εναλλακτικές από αντίπαλες τεχνολογίες.

Η Apple έχει στραγγαλίσει τον ανταγωνισμό και σβήνει μία ολόκληρη βιομηχανία. Έχει περάσει από το να φέρει την επανάσταση στη smartphone αγορά, στο να εμποδίζει την ανάπτυξή της. Η μήνυση αυτή έχει σκοπό να προστατεύσει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία για την επόμενη γενιά τεχνολογίας.

Οι εισαγγελείς αναγνωρίζουν την ανισορροπία πόρων της κυβέρνησης εναντίον μία εταιρίας που αξίζει τρισεκατομμύρια.

Όταν έχεις μία εταιρία με πολλούς πόρους, που κατά την άποψή μας βλάπτει την αμερικανική οικονομία και τον αμερικανικό λαό, είναι σημαντικό να βρούμε τους πόρους για να προστατέψουμε τους πολίτες μας. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, όπου οι απλοί Αμερικανοί δεν έχουν την ικανότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους μόνοι τους.

Η Apple απάντησε:

Η μήνυση αυτή απειλεί την ύπαρξή μας και τις αρχές που έχουν ξεχωρίσει τα Apple προϊόντα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές αγορές. Αν καταδικαστούμε, δε θα μπορούμε να δημιουργήσουμε την τεχνολογία που ο κόσμος περιμένει από την Apple. Αυτήν τη διασταύρωση hardware, software και υπηρεσιών. Θα θέσει επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να καθορίζει την τεχνολογία που προσφέρεται στους χρήστες. Πιστεύουμε πως αυτή η μήνυση είναι άδικη, τόσο βάσει των γεγονότων όσο και του νόμου και θα την αντικρούσουμε σθεναρά.