Huawei: Επιβίωσε και τώρα αντεπιτίθεται

Οι Unboxholics στο MWC
04 Μαρτίου 2024 08:39
Huawei: Επιβίωσε και τώρα αντεπιτίθεται

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των Unboxholics στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο της MWC 2024, είμασταν καλεσμένοι σε μία κλειστή ενημέρωση για την πορεία της Huawei. Σε ένα δωμάτιο συνεδριάσεων μαζί με άλλους τέσσερις δημοσιογράφους και παρόντα τον υπεύθυνο καταναλωτικών προϊόντων του κινεζικού κολοσσού, ενημερωθήκαμε για την κατάσταση της εταιρίας σήμερα.

Μετά από χρόνια δυσκολιών λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, η Huawei κατέγραψε για το 2023 ισχυρά κέρδη της τάξης των  $98 δισεκατομμυρίων. Πρόκειται για ένα άλμα 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά ακόμα υπολείπεται των $123 δισεκατομμυρίων που είχε επιτύχει το 2019, όταν βρισκόταν στη δεύτερη θέση των κατασκευαστών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Η Huawei ανέφερε πως είναι ο νούμερο ένα κατασκευαστής smartphone άνω των $600 αυτή τη στιγμή στην Κίνα.

Αυτή τη στιγμή η Huawei είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ευρεσιτεχνιών στον πλανήτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 1/4 των εργαζομένων της απασχολούνται στην Έρευνα και Ανάπτυξη, αποδεικνύοντας την έντονη προσπάθεια που κάνει η εταιρία για να καινοτομήσει.

Τα wearables είναι ένας πολύ δυνατός τομέας της Huawei, αφού βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Κίνα και στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με 150+ εκατομμύρια πωλήσεις wearables. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024, η Huawei έχει πουλήσει 2.5 εκατομμύρια Watch GT 4.

Ο εκπρόσωπος της Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει το chipset που περιέχεται στο Mate 60 Pro, αλλά υποσχέθηκε πως το Huawei P70 θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά, ανασηκώνοντας τους ώμους και χαμογελώντας όταν ρωτήθηκε αν θα περιλαμβάνει 5G.

Στην ερώτησή μας πότε η Huawei αποφάσισε πως δε θα περιμένει να επιστρέψει στις Google Services και αποφάσισε να προχωρήσει με το δικό της λογισμικό, ο εκπρόσωπος της Huawei απάντησε ειλικρινώς πως δεν μπορεί να γνωρίζει τις αποφάσεις της εταιρίας σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο το HarmonyOS θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί Android εφαρμογές. Αυτό που δε θα χρησιμοποιεί Android εφαρμογές θα είναι το HarmonyOS Next το οποίο η εταιρία δημιούργησε από το μηδέν. Αυτό το λογισμικό θα είναι πραγματικά ο τρίτος πόλος μεταξύ Android και iOS και σκοπό έχει να συνδέσει όλες τις Huawei συσκευές, μεταξύ των οποίων και τα αυτοκίνητα τα οποία έχουν ήδη λογισμικό της Huawei. Αυτό σημαίνει βέβαια πως όσες δυτικές εταιρίες θέλουν να έχουν παρουσία στο HarmonyOS Next, όπως η Meta, το Netflix, το Spotify κλπ., θα πρέπει να αναπτύξουν νέες εφαρμογές για τη νέα αυτήν πλατφόρμα. Το αν θα το κάνουν, εξαρτάται από αυτούς, όπως τόνισε με νόημα το στέλεχος της Huawei.