Το Reddit θα πουλάει δεδομένα χρηστών για να εκπαιδεύεται μια ΑΙ

Τι αποκάλυψε ρεπορτάζ του Bloomberg
19 Φεβρουαρίου 2024 23:57
Το Reddit θα πουλάει δεδομένα χρηστών για να εκπαιδεύεται μια ΑΙ

Ρεπορτάζ του Bloomberg αποκαλύπτει μια σκιώδη συμφωνία που υπέγραψε το Reddit και αφορά τα δεδομένα των χρηστών του. Σύμφωνα με αυτό το διάσημο κοινωνικό δίκτυο υπέγραψε μια συμφωνία αδειοδότησης περιεχομένου που επιτρέπει σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) να "εκπαιδεύονται" με δικά του δεδομένα. 

Επί της ουσίας, το Reddit θα τροφοδοτεί μια "ανώνυμη" ΑΙ εταιρία και το μοντέλο της με τα δεδομένα των χρηστών του για το ποσό των $60 εκατομμυρίων κάθε χρόνο. Αυτό που προκαλεί όμως αντιδράσεις και εγείρει υποψίες είναι το γεγονός ότι δεν κατονομάζει την εταιρία αυτή στην οποία θα πουλάει τα δεδομένα των χρηστών του. 

Επίσημα κιόλας το Reddit δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα αλλά λέγεται ότι η χρονική στιγμή αυτή της συμφωνίας συμπίπτει με την επικείμενη είσοδό του στο χρηματιστήριο, που θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. 

Οι χρήστες φυσικά επίκριναν και αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης, αλλά λόγω του ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία είναι άγνωστο σε ποια κίνηση μπορούν να προβούν, όσοι δεν επιθυμούν να βάλουν τα δεδομένα τους στο μπλέντερ του αλγορίθμου μιας τεχνητής νοημοσύνης. 

Αυτή η κίνηση του Reddit όμως λέγεται ότι μπορεί να ενθαρρύνει κι άλλες παρόμοιες κινήσεις από τις πλατφόρμες κολοσσούς των κοινωνικών δικτύων, προκαλώντας περισσότερο πονοκέφαλο σε όσους είναι επιφυλακτικοί με την ΑΙ όπως οι καλλιτέχνες.