Ανακοινώθηκε το Android 15 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πότε θα καταφθάσει και τι νέο φέρνει
17 Φεβρουαρίου 2024 10:39
Ανακοινώθηκε το Android 15 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η νέα έκδοση του Android, του πασίγνωστου mobile λειτουργικού συστήματος που τροφοδοτεί εκατομμύρια κινητά, tablets και άλλες συσκευές, βρίσκεται επίσημα προ των πυλών. Ο λόγος γίνεται για το Android 15, με την Google να ξεκινά και επίσημα το developer preview πρόγραμμά του, αφού διέθεσε μόλις την πρώτη δοκιμαστική έκδοση στους προγραμματιστές.

Παρακάτω θα βρείτε τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

Πότε θα κυκλοφορήσει το Android 15;

Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Android 15 για τους προγραμματιστές μόλις έγινε διαθέσιμη. Αυτό προφανώς δε σημαίνει πως η γενική διάθεση του λειτουργικού είναι έτοιμη. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας η Google, η Developer Preview 2 έκδοση αναμένεται μέσα στο Μάρτιο. Έπειτα θα ακολουθήσουν πολλαπλές Beta εκδόσεις για να διορθωθούν όλα τα θέματα και μόλις αυτή η φάση ολοκληρωθεί, θα καταφθάσει η τελική έκδοση, μετά τον Ιούλιο του 2024.

Οι νέες λειτουργιές και τα χαρακτηριστικά του Android 15

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της Google, το Android 15 εστιάζει στη βελτίωση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, στην μεγιστοποίηση των επιδόσεων των εφαρμογών και στην υποστήριξη των δημιουργών και των προγραμματιστών. Οι περισσότερες αλλαγές, καθώς και οι νέες λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που θα προσθέσει, εντάσσονται, λοιπόν, σε αυτούς τους τομείς.

Μια από τις νέες λειτουργίες του Android 15 είναι το partial screen sharing. Χάρη σε αυτό, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εγγραφή/screen recording  μόνο ενός μέρους κάποιας εφαρμογής, αντί για ολόκληρη την οθόνη τους.

Με το Android 15 η Google θα προσθέσει επίσης περισσότερης κατηγορίες αθλητικών δραστηριοτήτων και περισσότερα δεδομένα διατροφικής αξίας στην Health Connect πλατφόρμα.

Συνεχίζοντας, το Android 15 θα βελτιώσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δίνοντας περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στους developers για τη φωτεινότητα της κάμερας. Παράλληλα, το Android 15 θα δώσει στους χρήστες και πιο ακριβή έλεγχο του φλας της κάμερας.

Το Android 15 θα προσθέσει και υποστήριξη για UMP στα virtual MIDI apps μουσικής, επιτρέποντας στις εφαρμογές σύνθεσης να έχουν πιο πλούσιες λειτουργίες και χαρακτηριστικά.

Το Android 15 θα βελτιώσει και την απόδοση των εφαρμογών με προσθήκες στο Android Dynamic Performance Framework (ADPF). Στις υποστηριζόμενες συσκευές, θα υπάρχει ένα νέο power-efficiency mode που θα κάνει τις εφαρμογές που τρέχουν για ώρα στο παρασκήνιο να είναι πιο αποδοτικές με τη διαχείριση των πόρων. Συγχρόνως, το λειτουργικό θα αποκτήσει και νέες παραμέτρους για τη διαχείριση της θερμότητας, με στόχο να αποφεύγεται το thermal throttling.

Τέλος, η Google έχει κάνει αλλαγές για να κρατάει τα αρχεία των χρηστών πιο ασφαλή, ενώ έχει αυξήσει και τα Android AD Services στο extension level 10, κάτι που σημαίνει καλύτερη εμπειρία προσωποποιημένων διαφημίσεων, με βελτιωμένη ιδιωτικότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για όλες τις αλλαγές στο επίσημο blog του Android, πατώντας εδώ.

Το νέο λογότυπο του Android 15: