Το Facebook πλήρωσε μόλις £4.327 σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων
14 Οκτωβρίου 2015 07:37
Το Facebook πλήρωσε μόλις £4.327 σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τη Δευτέρα αποκαλύφθηκε πως το Facebook και συγκεκριμένα ο τομέας του που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλήρωσε μόλις £4.327 (περίπου €5.800) σε φόρους για το έτος 2014. Ο τεχνολογικός κολοσσός, είχε κέρδη $2.94 δισεκατομμύρια παγκοσμίως πέρυσι.

Κατάφερε να μειώσει την φορολογία του, δίνοντας bonus με τη μορφή μετοχών στο προσωπικό του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίας £35.4 εκατομμυρίων, εμφανίζοντας την επιχείρηση να λειτουργεί με ζημία της τάξης των £28.5 εκατομμυρίων για το 2014. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η φορολογία επιχειρήσεων κυμαίνεται στο 20%, αλλά φορολογούνται μόνο τα κέρδη.

Έτσι εκμεταλλευόμενο το σύστημα, το Facebook πλήρωσε λιγότερα σε φόρους από το μέσο Βρετανό εργαζόμενο με £26.500 ετήσιο εισόδημα, ο οποίος φορολογείται με £5.300 σύμφωνα με τη Mirror. Οι 362 Βρετανοί υπάλληλοι του Facebook όμως παίρνουν κατά μέσο όρο £200.000 ο καθένας ετησίως.

Όταν ζητήθηκε σχόλιο από το BBC επί του θέματος, ο κολοσσός απάντησε τυπικά πως “είμαστε σε αρμονία με τους φορολογικούς νόμους της Μεγάλης Βρετανίας και όλων των χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε και έχουμε γραφεία”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook χρησιμοποιεί τέτοιες τακτικές. Μάλιστα το 2012 πάλι στη Βρετανία είχε πληρώσει £0 σε εταιρικό φόρο. Αντιμετώπισε επίσης αντιδράσεις για την τακτική “Double Irish”, μια τακτική πολυεθνικών που μεταθέτουν τα έσοδα τους από χώρες με υψηλή φορολογία σε χώρες με χαμηλότερη. Στην περίπτωση του Facebook, τεχνικά λειτουργεί από την Ιρλανδία, όπου ο εταιρικός φόρος είναι 12.5%.

Το 2013 ο Αντιπρόεδρος της Google UK, Matt Brittin κατέθεσε ενώπιον της Βρετανικής Βουλής για το φορολογικό διακανονισμό με την Ιρλανδία. Πέρυσι η Apple πλήρωσε $193 εκατομμύρια σε φόρους στην Αυστραλία από το 2002, ενώ τα κέρδη της ανερχόταν για αυτό το διάστημα σε $27 δισεκατομμύρια. Τα διαφυγόντα κέρδη για τις χώρες είναι τεράστια και έχουν οδηγήσει Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία στο σχεδιασμό μιας νομοθεσίας που αναφέρεται ως “Google Tax” και έχει ως σκοπό να σταματήσει τις πρακτικές αποφυγής φορολόγησης των πολυεθνικών.