Στα κόκκινα η Apple – Η πρόβλεψη που έριξε σημαντικά την μετοχή

Από γνωστό και αξιόπιστο αναλυτή
31 Ιανουαρίου 2024 00:36
Στα κόκκινα η Apple – Η πρόβλεψη που έριξε σημαντικά την μετοχή

Η Apple αναμένεται σε μερικές ώρες από τώρα να αποκαλύψει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, με το κλίμα να μην είναι όμως και το καλύτερο, μιας και η μετοχή της βρίσκεται ήδη στα «κόκκινα». Περνώντας σε λεπτομέρειες, το τελευταίο διάστημα η Apple έχασε το θρόνο της πολυτιμότερης εταιρίας στον κόσμο από τη Microsoft, με την αξία της να βρίσκεται πλέον κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά 3,87% τις τελευταίες πέντε ημέρες, με την μεγάλη βουτιά να καταγράφεται μετά τις δηλώσεις του αναλυτή Ming-Chi Kuo της TF International Securities.

Αναλυτικότερα, ο εξαιρετικά αξιόπιστος αναλυτής που πολλές φορές στο παρελθόν έχει φέρει στα φώτα της δημοσιότητας και πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν πίσω από τα παρασκήνια στον αμερικανικό κολοσσό, επισήμανε πως οι πωλήσεις των iPhone αναμένεται να μειωθούν μέχρι και κατά 15% μέσα στο 2024. Σύμφωνα πάντα με τον Kuo, αυτό οφείλεται κυρίως στην αγορά της Κίνας, αλλά και στις συσκευές με generative AI τεχνολογίες που αναμένεται να τραβήξουν πολλούς καταναλωτές.

Μέσα από μια δημοσίευση στο Medium, ο αναλυτής ανέφερε χαρακτηριστικά:

Οι εβδομαδιαίες αποστολές της Apple στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά 30%-40% σε ετήσια βάση τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο κύριος λόγος για την πτώση αυτή είναι η επιστροφή της Huawei και το γεγονός ότι τα foldable τηλέφωνα έχουν γίνει σταδιακά η πρώτη επιλογή για τους high-end χρήστες στην κινεζική αγορά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως κολοσσοί όπως οι Barclays, Piper Sandler και Redburn Atlantic υποβάθμισαν τη μετοχή της Apple στις αρχές του Ιανουαρίου λόγω αντίστοιχων ανησυχιών σχετικά με τις πωλήσεις των iPhone στην Κίνα.

Συνολικά πρόκειται για μια περίοδο γεμάτη σκαμπανεβάσματα για τον αμερικανικό κολοσσό, καθώς η εταιρία ετοιμάζεται να προβεί και σε σημαντικές αναθεωρήσεις των πολιτικών της για το App Store στην Ευρώπη, προκειμένου να συμμορφωθεί με τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές. Δεν αποκλείεται βέβαια οι αλλαγές της Apple να μην ικανοποιήσουν πλήρως τις ρυθμιστικές αρχές και να οδηγήσουν σε νομικές επιπτώσεις.

Παράλληλα, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ακούγεται πως εξετάζει αν θα πρέπει να καταθέσει αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Apple σχετικά με τις πρακτικές της στο App Store.

Tags: