Το App Store των iPhone θα χωριστεί στα δύο – Έρχονται τεράστιες αλλαγές

Λήγει σύντομη η διορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
16 Ιανουαρίου 2024 14:31
Το App Store των iPhone θα χωριστεί στα δύο – Έρχονται τεράστιες αλλαγές

Από τις αρχές του 2023 γνωρίζουμε πως η Apple είναι αναγκασμένη να κάνει μια τεράστια αλλαγή στο iOS, το λειτουργικό σύστημα των iPhone και ειδικότερα στο App Store.

Συγκεκριμένα, η εταιρία θα πρέπει να επιτρέψει στο iOS και App Stores τρίτων, καθώς και το sideloading εφαρμογών. Αυτές οι αλλαγές θα φέρουν το λειτουργικό σύστημα της Apple πιο κοντά στη φιλοσοφία του Android, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία θα μπορεί κάποιος με επίσημο τρόπο να κατεβάζει εφαρμογές που φιλοξενούνται εκτός του επίσημου App Store στο iPhone του.

Τώρα, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ‘πώς’ και το ‘πότε’ θα υλοποιήσει η Apple όλα αυτά, ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας από τον εξαιρετικά αξιόπιστο ρεπόρτερ του Bloomberg, Mark Gurman. Ειδικότερα, μέσα από το νεότερο "Power On" newsletter του, ο Gurman αποκάλυψε ότι η Apple ετοιμάζει να χωρίσει το App Store “στα δύο”, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα, θα υπάρχει το App Store, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, για όλο τον πλανήτη και μια ειδική έκδοση για τους iPhone κατόχους στην Ευρώπη. Αυτό το ξεχωριστό App Store της Ευρώπης θα επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν άλλα App Stores και να κάνουν side-loading εφαρμογών.

Από την άλλη, οι developers θα έχουν και αυτοί περισσότερη ελευθερία, μπορώντας για παράδειγμα να ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους συστήματα πληρωμών τρίτων, πέρα από αυτά που παρέχει η ίδια η Apple. Προφανώς, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, αφού θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρακάμψουν τις χρεώσεις της Apple ύψους 15 έως 30%.

Πίσω από την ανατρεπτική -για τα μέχρι τώρα δεδομένα της Apple- αλλαγή βρίσκεται, όπως συνέβη και με το USB-C, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από το Digital Markets Act (DMA) που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ΕΕ θα θέσει σε εφαρμογή διάφορα νέα μέτρα φέτος, τα οποία έχουν ως στόχο να κάνουν τις ψηφιακές αγορές πιο ανοιχτές. Για την ακρίβεια, η τελική δριοροία είναι στις 7 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει πως η Apple έχει περίπου επτά εβδομάδες ακόμη στη διάθεσή της.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο CEO της Apple, Tim Cook, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager, στο Apple Park. Η συνάντηση αφορούσε προφανώς όλα αυτά τα ζητήματα και η Vestager υπενθύμισε στον Cook την επικείμενη υποχρέωση της Apple.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ένωσης, η Apple θα πρέπει να επιτρέψει στα iPhone και iPad τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας App Stores άλλων εταιριών στο iOS, αλλά και το sideloading εφαρμογών που έχουν κατέβει από το internet.

Με τον τρόπο αυτό, το DMA υποχρεώνει τις "gatekeeper" εταιρείες να ανοίξουν τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες τους σε άλλες εταιρείες και προγραμματιστές. Μάλιστα, η συμμόρφωση της Apple με το DMA θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές και σε πάρα πολλές άλλες πτυχές των πλατφορμών της, επηρεάζοντας και τα Μηνύματα, το FaceTime και τη Siri.

Για την ιστορία, η Apple προηγουμένως έχει υποστηρίξει ότι το sideloading θα "υπονομεύσει την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια" για τους χρήστες iPhone, εκθέτοντάς τους σε πιθανό κακόβουλο λογισμικό, απάτες, παρακολούθηση δεδομένων και άλλους κινδύνους. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία πρέπει να συμμορφωθεί. Αλλιώς, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους έως και 20% των παγκόσμιων εσόδων της για παραβιάσεις της νομοθεσίας!