Το Wi-Fi 7 επόμενης γενιάς είναι γεγονός

Προ των πυλών οι πρώτες συσκευές
10 Ιανουαρίου 2024 19:22
Το Wi-Fi 7 επόμενης γενιάς είναι γεγονός

Η Wi-Fi Alliance, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που κατέχει το εμπορικό σήμα του Wi-Fi, σηματοδότησε κατά τη διάρκεια της CES 2024, την αρχή μια νέας εποχής.

Και επίσημα έχει ξεκινήσει η πιστοποίηση των πρώτων Wi-Fi 7 συσκευών, που θα φέρουν ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα στην ασύρματη δικτύωση. Το Wi-Fi 7, που βασίζεται στην τεχνολογία IEEE 802.11be, έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του Wi-Fi στις ζώνες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz. Αυτό το νέο πρότυπο πρόκειται να φέρει επανάσταση στις εφαρμογές που απαιτούν υψηλή απόδοση, χαμηλότερο latency και μεγαλύτερη αξιοπιστία, όπως για παράδειγμα το AR και VR περιεχόμενο ή το streaming βίντεο πολύ υψηλής ανάλυσης.

Αναλυτικότερα, το Wi-Fi 7 έχει βελτιωμένη υποστήριξη για το λεγόμενο deterministic latency (που είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας και βιομηχανικές εφαρμογές πραγματικού χρόνου), βελτιωμένη απόδοση ακόμη και σε περιοχές με πολλά άλλα δίκτυα παράλληλα, ενώ υπόσχεται και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και πολύ πιο σταθερές συνδέσεις.

Ειδικότερα, το Wi-Fi 7 θα υποστηρίζει κανάλια υπερ-ευρείας ζώνης των 320 MHz στο φάσμα των 6 GHz, προσφέροντας θεωρητικά διπλάσια απόδοση από τις προηγούμενες Wi-Fi εκδόσεις. Υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία πολλαπλών συνδέσεων (Multi-Link Operation - MLO), η οποία επιτρέπει την αποτελεσματικότερη εξισορρόπηση φορτίου, οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση και βελτιωμένη αξιοπιστία για όλες τις συσκευές.

Το Wi-Fi 7 διαθέτει επίσης 4096 Quadrature Amplitude Modulation (QAM), παρέχοντας 20% υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης από το 1024 QAM του Wi-Fi 6. Αυτό μεταφράζεται με πιο απλά λόγια σε ταχύτητες Wi-Fi πολλαπλών gigabit, ενώ υπάρχει και μια ακόμη νέα τεχνολογία που διευκολύνει τον προγραμματισμό των πόρων του φάσματος, βελτιώνοντας τη συνολική αποδοτικότητα.

Όλες οι καινούργιες συσκευές που θα λάβουν πιστοποίηση από την Wi-Fi Alliance θα φέρουν το επίσημο λογότυπο του Wi-Fi 7. Προφανώς, η πιστοποίηση αυτή αποτελεί βασικό βήμα για τη μαζική υιοθέτηση του Wi-Fi 7, αφού θα εξασφαλίζει πως routers, υπολογιστές, κινητά και όλες οι υπόλοιπες συσκευές θα είναι πλήρως συμβατές με τις προαναφερθέντες τεχνολογίες και θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο χωρίς προβλήματα, συνεργαζόμενες χωρίς θέματα.

Ήδη οι πρώτες συσκευές από εταιρίες όπως η Netgear και η TP-Link βρίσκονται προ των πυλών και προσεχώς αναμένεται να δούμε ακόμη περισσότερους κατασκευαστές να υιοθετούν το νέο πρότυπο.

Tags: