Windows: Μόλις καταργήθηκε μια ενσωματωμένη εφαρμογή που υπήρχε εδώ και 28 χρόνια!

Όπως είχε προειδοποιήσει η Microsoft
08 Ιανουαρίου 2024 12:13
Windows: Μόλις καταργήθηκε μια ενσωματωμένη εφαρμογή που υπήρχε εδώ και 28 χρόνια!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να καταργήσει το WordPad, μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου που υπήρχε ως ενδιάμεση λύση στο λειτουργικό σύστημα εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια.

Τώρα, η στιγμή έφτασε. Το WordPad μόλις καταργήθηκε με τη νεότερη έκδοση των Windows 11, το build 26020 που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή με τα μέλη του Insider προγράμματος. Η επίσημη ανακοίνωση στο blog της Microsoft τονίζει:

"Ξεκινώντας με αυτό το build, οι εφαρμογές WordPad και People δεν θα εγκαθίστανται πλέον μετά από clean install του λειτουργικού συστήματος. Σε ένα μελλοντικό flight, το WordPad θα αφαιρείται και κατά την αναβάθμιση. Το WordPad δεν θα μπορεί να επανεγκατασταθεί. Το WordPad είναι μια απαρχαιωμένη λειτουργία των Windows"

Από την άλλη, το απλό Σημειωματάριο αναβαθμίζεται διαρκώς και πρόσφατα έλαβε μερικές πολύ μεγάλες αναβαθμίσεις που ο κόσμος ζητούσε καιρό, οπότε σίγουρα δεν πρόκειται να πάει πουθενά για πολύ καιρό ακόμη.

Για την ιστορία, το WordPad αρχικά σχεδιάστηκε ως συμπληρωματικός επεξεργαστής κειμένου και οι χρήστες το γνωρίζουν από την εποχή των Windows 95. Στόχος ήταν να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του πιο λιτού Notepad, που προοριζόταν για επεξεργασία απλού κειμένου και configuration αρχείων, και του Word που διαθέτει αμέτρητα προηγμένα χαρακτηριστικά. Το WordPad έχει δυνατότητες δημιουργίας στυλιζαρισμένου κειμένου, πολλαπλές γραμματοσειρές και εργαλεία εισαγωγής εικόνων. Παρόλα αυτά ήταν και είναι αρκετά περιορισμένο, ώστε να ωθήσει τους χρήστες προς την premium λύση της εταιρίας, το Word.

Να σημειωθεί πως κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει η Microsoft το 2017, όταν αποφάσισε αρχικά να καταργήσει σταδιακά το Windows Paint. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη δημόσια κατακραυγή οδήγησε στην αναβίωσή του στο Microsoft Store. Το αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο για το WordPad μένει να το δούμε.