Ένας νομικός εφιάλτης περιμένει μάλλον την Apple το 2024

Μέσα στο δεύτερο μισό της χρονιάς
06 Ιανουαρίου 2024 13:55
Ένας νομικός εφιάλτης περιμένει μάλλον την Apple το 2024

Δε χώρα αμφιβολία πως το κλειστό και προσεγμένο οικοσύστημα της Apple είναι μια από τις ελκυστικές πτυχές των προϊόντων της. Ωστόσο, αυτό ακριβώς το -για πολλούς- πλεονέκτημα, ενδέχεται να βάλει σε μπελάδες τον αμερικανικό κολοσσό.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται σχεδόν στο τέλος μιας έρευνας των πρακτικών της Apple για να διαπιστωθεί αν είναι μονοπωλιακές. Μάλιστα, η έρευνα αυτή δεν αποκλείεται τελικά να οδηγήσει σε αγωγή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με ένα νέο ρεπορτάζ του The New York Times.

Ειδικότερα, η έρευνα επικεντρώνεται στις πρακτικές που εφαρμόζει η Apple για να διατηρήσει την καταναλωτική της βάση και να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της. Ένα βασικό ζήτημα είναι ο περιορισμός του iMessage σε συσκευές της Apple, που ουσιαστικά αποκλείει υπηρεσίες όπως το Beeper από την ενσωμάτωση Android χρηστών στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Άλλοι τομείς που προκαλούν ανησυχία περιλαμβάνουν την καλύτερη λειτουργικότητα του Apple Watch όταν συνδυάζεται με iPhone σε σχέση με όταν συνδέεται με Android, η οποία όμως ενδεχομένως οφείλεται σε βελτιστοποίηση του λογισμικού και όχι σε αντι-ανταγωνιστική πρόθεση.

Επιπλέον, η έρευνα εξετάζει τους περιορισμούς της Apple στις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης για συσκευές που ανταγωνίζονται τα AirTags, τους περιορισμούς της στις εναλλακτικές υπηρεσίες tap-to-pay, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του App Tracking Transparency, το οποίο έχει επηρεάσει σημαντικά τις ροές εσόδων της διαφημιστικής βιομηχανίας.

Διάφορες εταιρίες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Spotify και Beeper, έχουν συνεργαστεί με τους ερευνητές του Υπουργείου. Παρόλο που εκκρεμεί η τελική απόφαση για τη λήψη νομικών μέτρων, η προσέγγιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης μπορεί να εξαρτηθεί βέβαια και από την αντίδραση της Apple στους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, η Apple έχει ήδη φέρει τις USB-C θύρες στα iPhone 15, ωστόσο δεν έχει κάνει ακόμη κάτι για τη νομοθεσία περί third-party app stores.

Φυσικά, θα σας ενημερώσουμε μόλις προκύψουν νεότερα από την υπόθεση.