Xiaomi SU7: Το πρώτο ηλεκτρικό όχημά της είναι σαν “smartphone με ρόδες“

Και θυμίζει αυτοκίνητο της Porsche από σχεδιαστικής άποψης
28 Δεκεμβρίου 2023 23:13
Xiaomi SU7: Το πρώτο ηλεκτρικό όχημά της είναι σαν “smartphone με ρόδες“

Το περιμέναμε εδώ και καιρό αλλά επιτέλους έγινε επίσημο το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Xiaomi, το οποίο η εταιρία ονόμασε "SU7", έχοντας δαπανήσει στο εν λόγω project πάνω από €1.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα sedan όχημα που σχεδιαστικά θυμίζει κάτι από Porsche Taycan και McLaren όπως επισήμαιναν αρκετοί χρήστες στα social media και θα κυκλοφορήσει στην κινεζική αγορά εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, σε τιμή που ακόμη παραμένει άγνωστη.

Εκεί που όμως λάμπει πραγματικά το Xiaomi SU7 είναι οι απίθανες προδιαγραφές του που θα το βάλουν σε ανταγωνιστική θέση με το καλημέρα, Η Xiaomi υποστηρίζει ότι διαθέτει αυτονομία 800 χλμ και επιτάχυνση 0-100χλμ σε μόλις 2.78 δευτερόλεπτα -όσον αφορά το high end μοντέλο καθώς βγαίνει σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. H αεροδυναμική του σχεδίαση και οι καμπύλες του με την"Modena" αρχιτεκτονική είναι στα highlights, όπως και ο συντελεστής οπισθέλκουσας που σπάει το φράγμα των Cd 0,20 και φτάνει στα Cd 0,195

Αρχικά η απλή SU7 έκδοση έχει πίσω κίνηση με απόδοση 220KW (295 ίππων) και 400nm ροπής. Η επιτάχυνση είναι από τα 0-100 χλμ/ώρα στα 5.28 δευτερόλεπτα, ενώ η μπαταρία των 74.6kWh προσφέρει αυτονομία 668 χιλιομέτρων, πάντα σύμφωνα με το CLTC (China Light-Duty Vehicle Test Cycle)

Όσον αφορά τη μεγάλη έκδοση, δηλαδή το Xiaomi SU7 Max εκεί συναντάμε δύο ηλεκτροκινητήρες που προσφέρουν τετρακίνηση, με την απόδοση να φτάνει τα 425kW (570 ίππων) και 838Nm ροπής. Για αυτό και φτάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 2.78 sec, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 265χλμ/ώρα και η αυτονομία να φτάνει τα 800 χιλιόμετρα χάρις την μπαταρία των 101kWh, η οποία φορτίζει μέσα σε 5 λέπτά για 220χλμ, μεσα σε 10 λεπτά για 390χλμ και μεσα σε 15 λεπτά για 510 χλμ!

Φυσικά Xiaomi αυτοκίνητο χωρίς Xiaomi λογισμικό και hardware δεν γίνεται καθώς εντός του έχει ενσωματώμενα smartphones της εταιρίας, ενώ το αυτοκίνητο "τρέχει" με το λειτουργικό HyperOS. Μέσα του διαθέτει ένα πληρέστατο infotainment σύστημα με μια οθόνη 16.1 ιντσών 3Κ ανάλυσης, η οποία ελέγχει τα πάντα στο αυτοκίνητο όπως η οθόνη στα Tesla. Βέβαια, μπορείτε να στηρίξετε και ένα Xiaomi Pad στην ειδική βάση και να έχετε παρόμοιες λειτουργίες. Διαθέτει ακόμη 23 ηχεία Dolby Atmos που ολοκληρώνουν την ψυχαγωγική εμπειρία του SU7. 

Σύμφωνα με τον CEO της Xiaomi, Lei Jun, το SU7 έχει υψηλότερη επιτάχυνση τόσο από την Porsche Taycan όσο και από το Tesla Model S, βάσει μετρήσεων που έγιναν. 

Οι φιλοδοξίες της Xiaomi βέβαια είναι πολύ υψηλές τόσο που θέλει να καταστεί ως ηγέτης της βιομηχανίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την ομάδα που έφτιαξε το SU7 να αποτελείται από βετεράνους που εργάστηκαν προηγουμένως σε BMW και Mercedez Benz.