Η AI αναλύει ακτινογραφίες το ίδιο καλά με τους γιατρούς

Με εξαιρετική ακρίβεια
23 Δεκεμβρίου 2023 10:21
Η AI αναλύει ακτινογραφίες το ίδιο καλά με τους γιατρούς

Μία νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως πλέον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει ακτινογραφίες και να διαγνώσει ασθένειες το ίδιο καλά με τους γιατρούς. Το software, το οποίο ονομάζεται X-Raydar, εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες από 1.8 εκατομμύριο ασθενείς και ψάχνει για 37 πιθανές ασθένειες. Στις 35 από τις 37 ασθένειες ήταν το ίδιο ή περισσότερο ακριβής από την ανάλυση των γιατρών.

Η AI μπορεί να μειώσει το φόρτο εργασίας των γιατρών και τυχόν καθυστερήσεις στις διαγνώσεις, προσφέροντας στους ακτινολόγους “την απόλυτη δεύτερη γνώμη”, ενώ είναι απαλλαγμένη από το ανθρώπινο λάθος ή την προκατάληψη.

Το software αντιλαμβάνεται πως μερικές ανωμαλίες στην ακτινογραφία είναι πιο σοβαρές από άλλες και μπορεί να ειδοποιήσει τους γιατρούς για τις πιο επείγουσες περιπτώσεις. Για να ελεγχθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων, περισσότερες από 1.400 ακτινογραφίες ελέγχθηκαν από έμπειρους ακτινολόγους.

Αν ένας ασθενής που έχει ένα γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα χρειαστεί μία ακτινογραφία, οι γιατροί αναπόφευκτα θα επικεντρωθούν στην καρδιά αντί για τα πνευμόνια για παράδειγμα. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, αλλά έχει το ρίσκο να μην ανιχνευθούν προβλήματα σε άλλες περιοχές.

Οι ερευνητές αποκαλούν το X-Raydar το “μέλλον της ιατρικής” και πιστεύουν πως θα χρησιμεύσει ως ένας πολύτιμος συνεργάτης για πολυάσχολους γιατρούς. Το software είναι διαθέσιμο ως open source για μη εμπορική χρήση, για να μπορέσει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της έρευνας.