Μπορεί η AI να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταργήσει;

Τι λένε οι προβλέψεις;
19 Δεκεμβρίου 2023 11:41
Μπορεί η AI να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταργήσει;

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι έντονη η ανησυχία πως θα καταργήσει πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανεργία. Ωστόσο ο απερχόμενος CEO της Tech Mahindra, CP Gurnani, έχει διαφορετική άποψη.

Τα σενάρια χρήσης της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης ακόμα ορίζονται, κάτι που σημαίνει ότι έχει τη δυναμική να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον. Αναμφίβολα, οι πιθανότητες μόλις τώρα ανοίγουν και έχουμε να περιμένουμε πολλά.

Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας έχουν κάνει κατά καιρούς λόγο για απώλεια έως και του 1/3 των θέσεων εργασίας από τις επιπτώσεις της τεχνολογίας. Ο CEO όμως της $245 δισεκατομμυρίων εταιρίας τεχνολογίας της Ινδίας, επιμένει πως οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δε θα αντικατασταθούν.

Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η αγορά θα επεκταθεί. Λένε πως οι προγραμματιστές θα χάσουν τη δουλειά τους από εργαλεία όπως το ChatGPT. Αυτό δε θα συμβεί ποτέ.

Τα δεδομένα από μία πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, δείχνουν πως δεν έχει υπάρξει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας από τους αυτοματισμούς της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Gurnani προέτρεψε τους νεαρούς μηχανικούς να προσαρμοστούν σε ένα κόσμο που αλλάζει και να επενδύσουν περισσότερο χρόνο στο να μάθουν νέες ικανότητες.

Οι μέρες των οργανισμών εταιρικής εκπαίδευσης όπως η Infosys, έχουν τελειώσει.