Μέχρι και ο Πάπας καλεί σε επιβολή κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε παγκόσμιο επίπεδο
17 Δεκεμβρίου 2023 10:53
Μέχρι και ο Πάπας καλεί σε επιβολή κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από ένα μήνυμα με τίτλο “Τεχνητή Νοημοσύνη και Ειρήνη”, το οποίο παραδοσιακά στέλνεται σε παγκόσμιους ηγέτες και σώματα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, κάλεσε για μία διεθνή, δεσμευτική συνθήκη κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη. Στο μήνυμά του αναφέρει πως οι αλγόριθμοι δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες αξίες και προειδοποίησε για μία “τεχνολογική δικτατορία” που απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η παγκόσμια έκταση της τεχνητής νοημοσύνης κάνει ξεκάθαρο πως μαζί με την ευθύνη των κυρίαρχων κρατών να ρυθμίσουν τη χρήση της εγχώρια, οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στον ορισμό διεθνών κανόνων και μπορούν να συντονίσουν την εφαρμογή τους. Παροτρύνω τη διεθνή κοινότητα κρατών να συνεργαστούν μεταξύ τους για να υιοθετήσουν μία δεσμευτική, παγκόσμια συνθήκη που ορίζει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις διάφορες μορφές της.

Ο ίδιος ο Πάπας είχε πέσει θύμα της χρήσης παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία δημιούργησε ψεύτικες αλλά απόλυτα ρεαλιστικές εικόνες του, όπως βλέπετε στην εικόνα παραπάνω.

Κάλεσε επίσης για έναν ηθικό έλεγχο “των σκοπών και των συμφερόντων των κατόχων της AI και των developers”, προειδοποιώντας πως μερικές AI εφαρμογές “μπορεί να αποτελέσουν ρίσκο για την επιβίωσή μας και να θέσουν σε κίνδυνο το κοινό μας σπίτι”, αναφερόμενος στον πλανήτη Γη.

Σε μία ψυχαναγκαστική επιθυμία να ελέγχουμε τα πάντα, ρισκάρουμε να χάσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Στην αναζήτηση για την απόλυτη ελευθερία, ρισκάρουμε να παγιδευτούμε σε μία τεχνολογική δικτατορία. Η έρευνα σε ανερχόμενες τεχνολογίες στον τομέα των αποκαλούμενων Θανατηφόρων Αυτόνομων Οπλικών Συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της οπλοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, είναι λόγος για σοβαρά ηθικά ερωτήματα. Τα αυτόνομα οπλικά συστήματα δεν μπορούν να είναι ποτέ ηθικά υπεύθυνα για κάτι. Η μοναδική δυνατότητα των ανθρώπων για ηθική κρίση και ηθικές αποφάσεις δεν μπορεί να αφεθεί σε μία μηχανή. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε επαρκή, ουσιαστική και διαρκή επίβλεψη ανθρώπων στα οπλικά συστήματα.

Το γραφείο του Βατικανού ανέφερε πως ο Πάπας εκτιμά την τεχνολογία και την επιστημονική πρόοδο που υπηρετεί την ανθρωπότητα, αλλά ανησυχεί ιδιαίτερα για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς τη θεωρεί “το μεγαλύτερο ρίσκο για το μέλλον μας”.