mAIgov: Ο πρώτος ψηφιακός βοηθός AI στο Δημόσιο

Με τεχνολογία Microsoft
13 Δεκεμβρίου 2023 09:41
mAIgov: Ο πρώτος ψηφιακός βοηθός AI στο Δημόσιο

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε το "mAIgov", τον πρώτο ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης στην Ελληνική δημόσια διοίκηση. Ο βοηθός -αρχικά διαθέσιμος σε μορφή beta- βασίζεται στην τεχνολογία Azure OpenAI της Microsoft και αναμένεται να συμβάλλει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διάδρασης των Ελλήνων πολιτών με τη δημόσια διοίκηση, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου δήλωσε:

Σήμερα, η χώρα περνάει στην επόμενη μέρα, αυτήν της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ελληνική κυβέρνηση συγκαταλέγεται στις πρώτες στον κόσμο που αγκαλιάζει τη νέα αυτή τεχνολογία, με συμπλοηγό τη Microsoft, σε αυτό το ταξίδι. Ο ψηφιακός βοηθός βασίζεται στην τεχνολογία Azure OpenAI, έχει εκπαιδευτεί με βάση τις ανάγκες των πολιτών μέσα από gov.gr και mitos.gov.gr και μπορεί να επεξεργαστεί τα ερωτήματα που του υποβάλλονται σε απλή, καθημερινή γλώσσα αλληλοεπιδρώντας με ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια. Παροτρύνω με τη σειρά μου τους πολίτες στην Ελλάδα να δοκιμάσουν και να εξοικειωθούν με το «mAIgov», ώστε ο ψηφιακός βοηθός να γίνεται συνεχώς καλύτερος για όλους μας.

Το mAIgov μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και της υπηρεσίες του κράτους, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να αναλώνεται στην αναζήτηση των υπηρεσιών του gov ή τις διαδικασίες του Μίτος. Δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις για αυτό που αναζητάτε και το mAIgov θα σας καθοδηγήσει, δίνοντας συνδυαστικές απαντήσεις.

Μέσα σε διάστημα 2.5 ωρών από την έναρξη λειτουργίας του, το mAIgov δέχθηκε περίπου 4.000 ερωτήσεις. Μέσω του ψηφιακού βοηθού οι πολίτες γραπτά ή φωνητικά θα μπορούν να αναζητούν ό,τι θέλουν να μάθουν σχετικά με τις υπηρεσίες του δημοσίου ή για διάφορα έγγραφα που είναι αναγκαία και να λαμβάνουν απαντήσεις άμεσα. Μπορούν να λάβουν όμως απαντήσεις και για ζητήματα όπως τι πρέπει να κάνει κάποιος αν αντιλαμβάνεται ότι ένα ζώο υφίσταται κακοποίηση και αυτό γιατί σε παραπέμπει στον σύνδεσμο με τη σχετική νομοθεσία.

Αρχικά διατίθεται δοκιμαστικά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, τόσο θα «εκπαιδεύεται» και θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις των πολιτών.

Δεν έχει αποφασιστεί το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει σε δοκιμαστική περίοδο καθώς, μεταξύ άλλων, είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί και η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς, ενώ εξαρτάται και από την αποδοχή που θα τύχει από τους πολίτες.