Τα μηνύματα στο Messenger γίνονται πιο ασφαλή από ποτέ!

Έρχεται μια αλλαγή που περιμέναμε χρόνια
07 Δεκεμβρίου 2023 10:38
Τα μηνύματα στο Messenger γίνονται πιο ασφαλή από ποτέ!

Εδώ και κυριολεκτικά χρόνια, παρά πολλοί χρήστες ζητούσαν από το Messenger να κρυπτογραφεί τα μηνύματα στην πλατφόρμα, καθώς πρόκειται για ένα καθοριστικής σημασίας μέτρο για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Τώρα, επιτέλους η Meta έρχεται να τηρήσει την υπόσχεσή της, ανακοινώνοντας πως απ’ εδώ και στο εξής θα αρχίσει να κρυπτογραφεί όλα τα μηνύματα και τις ένας-προς-ένας κλήσεις που γίνονται στο Messenger. Η εταιρία ισχυρίζεται πως πλέον μόνο εσείς και το άτομο με το οποίο μιλάτε θα μπορείτε να δειτε τα μηνύματα, αφού εξ ορισμού αυτό ακριβώς συνεπάγεται η τεχνολογία end-to-end κρυπτογράφησης.

Μιλώντας σχετικά με την πολύ σημαντική αλλαγή στο The Verge, η αντιπρόεδρος του Messenger, Loredana Crisan, δήλωσε:

Χρειάστηκαν χρόνια για να παραδοθεί αυτό το προϊόν, επειδή αφιερώσαμε χρόνο για να το κάνουμε σωστά. Οι μηχανικοί μας, οι κρυπτογράφοι, οι σχεδιαστές, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής και οι διαχειριστές προϊόντων εργάστηκαν ακούραστα για να ανακατασκευάσουν τα χαρακτηριστικά του Messenger από την αρχή.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι encrypted συνομιλίες υπάρχουν ως προαιρετικό χαρακτηριστικό από 2016, αλλά οι χρήστες μέχρι τώρα έπρεπε να ξεκινήσουν νέα ειδικά chats για να επωφεληθούν από την επιπλέον ασφάλεια, τα οποία δεν είχαν μάλιστα καν όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν συνηθίσει στο κανονικό Messenger.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Crisan επισημαίνει πως ο κόσμος δε θα πρέπει να θυσιάσει κανένα χαρακτηριστικό του Messenger, αφού η εταιρία έχει προσαρμόσει τα πάντα έτσι ώστε να υποστηρίζουν κρυπτογράφηση, από τα custom emoji reactions μέχρι τα θέματα εμφάνισης. Ωστόσο, το υψηλόβαθμο στέλεχος επισημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι όλα τα charts που υπάρχουν ήδη στο Messeneger να κάνουν την μετάβαση στο encryption.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κρυπτογράφηση για τις ομαδικές συνομιλίες θα παραμείνει προαιρετικό χαρακτηριστικό, αφού χρειάζεται ακόμη δουλειά, ενώ τα μηνύματα στο Instagram δεν έχουν ομοίως κρυπτογράφηση.

Tags: