Ρομπότ με συναισθηματική νοημοσύνη: Το μέλλον της ρομποτικής;

Θα αλλάξουν την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους
18 Νοεμβρίου 2023 10:31
Ρομπότ με συναισθηματική νοημοσύνη: Το μέλλον της ρομποτικής;

Μία επαναστατική ρομποτική πλατφόρμα ονόματι Turing, υπόσχεται να αναδιαμορφώσει την αλληλεπίδραση ανθρώπων και ρομπότ, ενσωματώνοντας στα δεύτερα αρχές συναισθηματικού σχεδιασμού.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα ρομπότ είναι να καταλάβει το περίπλοκο ανθρώπινο περιβάλλον και έτσι οι εφαρμογές τους περιορίζονται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και σε βιομηχανίες όπως η κατασκευαστικές και τα logistics. Το Turing αποτελεί μία εξέλιξη στη ρομποτική τεχνολογία με στόχο να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να ενσωματώσει τα ρομπότ στην καθημερινή ζωή μας.

Η ομάδα πίσω από το Turing βρήκε πως η μίμηση ανθρώπινων συναισθημάτων μπορούσε να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τις κινήσεις και τις προθέσεις του ρομπότ. Δημιούργησαν λοιπόν μία προσωπικότητα και συμπεριφορά την οποία μπορούν να καταλάβουν οι χρήστες, αντλώντας την έμπνευσή τους από γνωστούς ρομποτικούς χαρακτήρες σε ταινίες και animation. Αυτή η προσαρμοστικότητα επιτρέπει στο Turing να αλλάζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με το περιβάλλον του, διασφαλίζοντας πως μπορεί να ενσωματωθεί σε ποικίλα περιβάλλοντα και χώρους εργασίας.

Μπορεί να πλοηγηθεί σε ένα περιβάλλον γεμάτο κόσμο χρησιμοποιώντας μη-λεκτική επικοινωνία, όπως γλώσσα σώματος, κινήσεις και σημάδια αισθημάτων. Αυτού του είδους η επικοινωνία είναι σημαντικά ταχύτερη από το λόγο, μειώνοντας τις αντιδράσεις του ρομπότ σε κάτω από ένα δευτερόλεπτο, κάτι σημαντικό για να αποφύγει συγκρούσεις σε πολυσύχναστους χώρους. Επιπλέον, ο modular σχεδιασμός του Turing επιτρέπει την ενσωμάτωσή του σε διαφόρων τύπων ρομπότ, προσαρμόσιμο σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας.

Με το συναισθηματικό σχεδιασμό του και την προσαρμόσιμη φύση του, το Turing υπόσχεται να φέρει τα ρομπότ στην καθημερινότητα, ως κοινωνικοί, συνεργατικοί και συμπονετικοί σύντροφοι.