Android και iPhone χρήστες θα στέλνουν σύντομα μηνύματα χωρίς χρέωση

Η Apple υπέκυψε στις πιέσεις να υποστηρίξει το πρότυπο RCS
16 Νοεμβρίου 2023 21:15
Android και iPhone χρήστες θα στέλνουν σύντομα μηνύματα χωρίς χρέωση

Σε μία ανατρεπτική και εντελώς απρόσμενη ανακοίνωση η Apple γνωστοποίησε ότι θα υιοθετήσει το σύστημα RCS (Rich Communication System) ως το πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνουν τα πράσινα μηνύματα κάθε φορά που ένας χρήστης iPhone συνομιλούσε στο iMessage με κάποιον άλλον σε Android κινητό. 

Μπαίνει τέλος δηλαδή στην επί χρόνια διαμάχη των "μπλε" και "πράσινων" μηνυμάτων μεταξύ iPhone και Android χρηστών. Δηλαδή το κυριότερο από αυτή την υπόθεση είναι ότι οι δύο πλατφόρμες θα μπορούν να ανταλλάζουν χωρίς χρέωση γραπτά μηνύματα εφόσον φυσικά υπάρχει data ή WiFi σύνδεση. 

Όπως δήλωσε η εταιρία του Κουπερτίνο στο 9to5Mac, θα προστεθεί η υποστήριξη για RCS εντός του 2024 μέσω ενός software update. "Προς τα τέλη του επόμενου έτους θα προσθέσουμε υποστήριξη για το RCS Universal πρότυπο το οποίο εκδίδει η GSM Association. Πιστεύουμε ότι το RCS Universal Profile θα προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία διαλειτουργικότητας σε σύγκριση με τα SMS ή τα MMS. Αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα με το iMessage, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων για τους χρήστες της Apple". ανέφερε χαρακτηριστικά η Apple. 

Πρακτικά, η Apple συνθηκολογεί ύστερα από χρόνια πιέσεων από την Google, την Samsung και τελευταία την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηρίξει το πρότυπο RCS που είναι και το πιο διαδεδομένο. Μέχρι πρότινος "κλείδωνε" απ'εξω τους Android χρήστες, κρατώντας "αποκλειστικό" ένα από τα selling points των iPhone που είναι η εναλλαγή δωρεάν μηνυμάτων (εφόσον υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο). 

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτή που πίεσε πρόσφατα την Apple να κάνει τη μετάβαση από τη Lightning σε USB-C θύρα για όλες τις συσκευές της. 

Χάρις το RCS πρότυπο η αλληλεπίδραση των Android και iPhone χρηστών θα είναι σχεδόν ίδια με αυτή στο iMessage, προσφέροντας ειδοποιήσεις παράδοσης (το "διαβάστηκε στις"), ένδειξη ότι πληκτρολογεί ο χρήστης, υψηλής ποιότητας βίντεο και φωτογραφίες και πολλά ακόμη. Στην υλοποίηση του RCS από την Apple θα προστεθεί και η δυνατότητα κοινοποίησης της τοποθεσίας. 

H Apple θα το κάνει με τον δικό της τρόπο

Όπως σημειώνει και το 9to5Mac η Apple ξεκαθαρίζει από τώρα ότι δεν ανοίγει η ίδια της το iMessage σε άλλες πλατφόρμες. Θα κάνει απλώς μια υλοποίηση του RCS ξεχωριστή από το iMessage, το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει ξεχωριστά. Τονίζει άλλωστε ότι το iMessage παραμένει ο ασφαλέστερος και πιο ιδιωτικός τρόπος για να μοιράζεται κανείς μηνύματα μιας και είναι end-to-end encrypted όλα τα μηνύματα στην πλατφόρμα της. Αναφέρει κιόλας ότι το RCS δεν υποστηρίζει τον τύπο και το υψηλό επίπεδο κρυπτογράφησης που έχει το iMessage. 

Μένει να δούμε πώς και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί το RCS στα iPhone, το οποίο ενδέχεται να είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του iOS 18, εφόσον η Apple αναφέρει ότι θα καταφθάσει προς τα τέλη του 2024. 

Tags: