Η καθιστή στάση σώματος κάνει τόσο κακό που είναι καλύτερο να κοιμάστε!

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας
14 Νοεμβρίου 2023 20:01
Η καθιστή στάση σώματος κάνει τόσο κακό που είναι καλύτερο να κοιμάστε!

Μια νέα διεθνής μελέτη από ειδικούς στον τομέα της επιδημιολογίας ανέλυσε πολλές από τις προηγούμενες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί σχετικά με τις συνήθεις κινήσεις και στάσεις σώματος που υιοθετούμε καθημερινά και τον αντίκτυπό τους στην καρδιακή υγεία.

Συνοπτικά, η μελέτη επισημαίνει ότι πραγματικά οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι προτιμότερη από το να είναι κάποιος σε καθιστή στάση με τις ώρες. Ακόμη και ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να προσφέρει μικρές, αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς σε σύγκριση για παράδειγμα με την παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες.

Η μελέτη, με βασικό συγγραφέα τον επιδημιολόγο Jo Blodgett από το University College London, τονίζει τη σημασία της έντασης και της διάρκειας της κίνησης για την καρδιακή υγεία. Αναφέρει ότι η αντικατάσταση του καθίσματος με δραστηριότητες μέτριας έως έντονης άσκησης, όπως το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα οφέλη.

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Παρά τη γενετική προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα, οι σύγχρονοι τρόποι ζωής, όπως η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ, αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους. Ενώ η υγιεινή διατροφή και η μείωση του αλκοόλ και του καπνίσματος είναι θετικά βήματα, οι πολλές ώρες καθιστικής εργασίας συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από έξι διαφορετικές έρευνες με πάνω από 15.000 συμμετέχοντες, αξιολογώντας τις επιπτώσεις της στάσης του σώματος, του καθίσματος, της ελαφριάς και μέτριας έως έντονης δραστηριότητας και του ύπνου στην καρδιακή υγεία. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η μακροχρόνια καθιστική ζωή αποτελεί μία από τις χειρότερες συνήθειες για την καρδιακή υγεία, επηρεάζοντας για παράδειγμα το δείκτη μάζας σώματος (BMI), τη χοληστερόλη και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), η οποία είναι δείκτης για τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτών των δεικτών δεν απαιτεί σημαντικές αλλαγές. Απλές επιλογές, όπως το να μένει κάποιος όρθιος όσο χρησιμοποιεί κάποιο μέσο μεταφοράς, η επιλογή των σκαλοπατιών αντί για το ασανσέρ και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο υγιή καρδιά.


Η έρευνα αναρτήθηκε στο European Heart Journal, με τίτλο ‘Device-measured physical activity and cardiometabolic health: the Prospective Physical Activity, Sitting, and Sleep (ProPASS) consortium’ στις 10 Νοεμβρίου του 2023. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: