Η Apple πληρώνει για να μπλοκάρει διαφημίσεις Android smartphones

Έτσι ώστε να μην εμφανίζονται στις σελίδες των iPhone
13 Νοεμβρίου 2023 12:03
Η Apple πληρώνει για να μπλοκάρει διαφημίσεις Android smartphones

Στην πιο «Apple» αποκάλυψη του 2023, μόλις έγινε γνωστό ότι η εταιρία δε θέλει κανένα Android smartphone να εμφανίζει δίπλα στα iPhone, όντας μάλιστα διατεθειμένη να πληρώσει για αυτό.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με ένα νέο ρεπορτάζ του Insider, όταν η Apple έφερε τα προϊόντα της στο Amazon, υπέγραψε μια ειδική συμφωνία για να μην εμφανίζονται προϊόντα ανταγωνιστών δίπλα στα δικά της. Υπό κανονικές συνθήκες, το Amazon προβάλει και ανταγωνιστικά προϊόντα στις σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αυτά συνήθως είναι άλλα παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με ότι αναζητά ο χρήστης, ενώ το κατάστημα εμφανίζει και καταχωρήσεις που έχουν βαθμολογηθεί με 4 αστέρια ή και παραπάνω εντός των σελίδων των προϊόντων.

Με την Apple, ο κολοσσός του online shopping έχει συνάψει ειδική συμφωνία που αποτρέπει αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η παρακάτω εικόνα δείχνει το τελευταίο iPhone 15 Pro της εταιρίας και μια άλλη τυπική Amazon καταχώρηση. Στο προϊόν της Apple απουσιάζει το πάνω προωθητικό μπάνερ, καθώς και οι ενότητες που προτείνουν παρόμοια προϊόντα και προϊόντα που έχουν βαθμολογηθεί με πολλά αστέρια.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η συμφωνία έκλεισε το 2018, όταν η Apple άρχισε να καταχωρεί τα προϊόντα της και στο Amazon. Σε ένα email που δημοσιεύθηκε προηγουμένως από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Jeff Wilke, πρώην επικεφαλής λιανικής της Amazon, τόνισε:

Καταλαβαίνουμε ότι η Apple δεν θέλει να οδηγεί τις πωλήσεις ανταγωνιστικών brands στην αναζήτηση, ούτε στις σελίδες λεπτομερειών. Ειδικότερα, στις σελίδες των λεπτομερειών των προϊόντων της, καταλαβαίνουμε ότι η Apple δε θέλει να βλέπει απολύτως καμία τοποθέτηση προϊόντος που να συνιστά προϊόντα που δεν είναι της Apple.

Από την πλευρά του αμερικανικού κολοσσού, ο εκπρόσωπος της Apple, Fred Sainz, επιβεβαίωσε τη συμφωνία στο The Verge, λέγοντας ότι περιορίζει τη διαφήμιση σε χώρους με συγκεκριμένες αναζητήσεις που σχετίζονται με την Apple. Ούτε ο αντιπρόσωπος, ούτε το ρεπορτάζ του Insider δεν έκαναν λόγο για το πόσο με το οποίο η Apple αποζημιώνει την Amazon για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών.

Βέβαια σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί μια τέτοια συμφωνία ενδέχεται να θεωρηθεί συμπεριφορά που δεν επιτρέπει τον δίκαιο ανταγωνισμό και δεν αποκλείεται μελλοντικά να υποβληθεί σε περαιτέρω έρευνα από τους αρμόδιους φορείς.