Ακτιβιστές χτύπησαν με σφυριά πίνακα αξίας €83 εκατομμυρίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Θύμα τους αυτή τη φορά ο πίνακας του Ντιέγκο Βελάσκεθ, “Η Τουαλέτα της Αφροδίτης“
07 Νοεμβρίου 2023 01:00
Ακτιβιστές χτύπησαν με σφυριά πίνακα αξίας €83 εκατομμυρίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξαναχτύπησαν -στην κυριολεξία- αυτή τη φορά οι γνωστοί ακτιβιστές που βάζουν στόχο διάσημα έργα τέχνης σε μουσεία για να διαμαρτυρηθούν για το κλίμα και παρόμοια ζητήματα. Αυτή τη φορά οι ακτιβιστές της ομάδας "Just Stop Oil" που εναντιώνονται στις πετρελαϊκές εταιρίες και το πετρέλαιο, χτύπησαν με μικρά σφυριά έναν πασίγνωστο πίνακα, του οποίου η αξία εκτιμά στα €83 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου $90 εκατομμυρίων δολαρία). 

Πρόκειται για τον πίνακα του Ντιέγκο Βελάσκεθ (Diego Velasquez) με τίτλο "Η Τουαλέτα της Αφροδίτης", ο οποίος εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και που χτύπησαν αρκετές φορές και ράγισαν το προστατευτικό του γυάλινο πάνελ, όπως φαίνεται στα διάφορα βίντεο και τις φωτογραφίες, που έκαναν τον γύρο των social media. "Το ζευγάρι φάνηκε να χτυπάει την “Τουαλέτα της Αφροδίτης” με σφυριά. Η αίθουσα εκκενώθηκε από τους επισκέπτες και κλήθηκε η αστυνομία", ανέφερε το μουσείο σε ανακοίνωσή του.

Η εν λόγω ομάδα έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές με παρόμοιες ακτιβιστικές ενέργειες και διαμαρτυρίες. Στην ανακοίνωση της Just Stop Oil, η δράση αυτή είχε ως στόχο να απαιτήσει από την βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις αδειοδοτήσεις για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή ορυκτών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε τα βίντεο με τη στιγμή που χτυπούν τον διάσημο πίνακα: 

Οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν αμέσως μετά από την αστυνομία του Λονδίνου, ενώ ένας άλλος πίνακας αντικατέστησε τον πίνακα του Βελάσκεθ στο σημείο όπου ήταν κρεμασμένος.