Ένοχος ο Bankman-Fried, επικεφαλής του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX

Δύσκολα τα πράγματα για τον 31χρόνο
03 Νοεμβρίου 2023 20:43
Ένοχος ο Bankman-Fried, επικεφαλής του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX

Σε μια απόφαση-ορόσημο στη Νέα Υόρκη, οι ένορκοι βρήκαν ένοχο τον πρώην δισεκατομμυριούχο και μεγιστάνα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried και για τις επτά κατηγορίες που προέκυψαν μετά από την κατάρρευση της οικονομικής του αυτοκρατορίας. Η ετυμηγορία ήρθε μετά από μια έντονη δίκη που μπορεί να στείλει τον Bankman-Fried από την βίλα του στις Μπαχάμες, όπου αρχικά παραδόθηκε στις αρχές, ακόμη και πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε την ιστορία, o Sam Bankman-Fried είχε ιδρύσει την FTX, το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Ξαφνικά όμως, η FTX κήρυξε πτώχευση προς τα τέλη του 2022, με εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τα λεφτά τους! Από τότε ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας διάφορες σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τα παρασκήνια, με ένα τεράστιο σκάνδαλο να ξεσπά. Για παράδειγμα, ο Bankman-Fried κατηγορείται μεταξύ άλλων πως καταχράστηκε και σπατάλησε τα χρήματα που είχε καταθέσει ο κόσμος για δικό του προσωπικό όφελος!

Η τωρινή απόφαση ήρθε τελικά μετά από εξαντλητικές διαβουλεύσεις των ενόρκων που εκτείνονταν μέχρι αργά το βράδυ και δύο εβδομάδες καθηλωτικών καταθέσεων στις οποίες συμμετείχαν πρώην στελέχη της FTX και της «συγγενικής» εταιρείας, Alameda Research. Η δίκη ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Alameda Research και η διευθύνουσα σύμβουλός της, Caroline Ellison, στην πτώση της FTX. Η Ellison, η οποία κάποτε διατηρούσε προσωπική σχέση με την Bankman-Fried, μετατράπηκε σε πρωταγωνίστρια-μάρτυρα για την κυβέρνηση, μαζί με πρώην υπαλλήλους και εμπειρογνώμονες. Οι αποκαλύψεις που έγιναν θύμισαν έντονα τον πασίγνωστο Αμερικανό εγκληματία και απατεώνα Bernie Madoff, γνωστό για το λεγόμενο ‘Ponzi scheme’.

Εν μέσω του σαρωτικού ελέγχου της εισαγγελίας, ο ομόλογός της Ellison, ο Gary Wang, πρώην CTO της FTX, και ο Nishad Singh, επικεφαλής του engineering, ομολόγησαν για τις παράνομες πρακτικές τους, με αντάλλαγμα την επιείκεια στις ποινές τους. Προφανώς αυτό δυσκόλεψε πολύ τη θέση του Bankman-Fried Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις τους αποκάλυψαν ότι με τροποποιήσεις λογισμικού επέτρεψαν στην Alameda Research να αξιοποιήσει αθέμιτα το εκπληκτικό ποσό των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών!

Για την ιστορία, πέρα από το συγκεκριμένο δικαστήριο, οι νομικές περιπέτειες του Bankman-Fried αναμένεται να συνεχιστούν, αφού αντιμετωπίζει μια επερχόμενη δίκη και για κατηγορίες διεθνούς εμβέλειας! Για παράδειγμα, υπάρχουν ισχυρισμοί για δωροδοκία ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε Κινέζους αξιωματούχους.

Μέχρι το Μάρτιο του 2024 και την ολοκλήρωση αυτή της δίκης, ο Bankman-Fried θα βρίσκεται σε Κέντρο Κράτησης του Μανχάταν, αλλά σίγουρα τα πράγματα δείχνουν αρκετά σκούρα πλέον.