Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταναλώνει την ενέργεια μιας ολόκληρης χώρας

Μέχρι το 2027
11 Οκτωβρίου 2023 10:13
Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταναλώνει την ενέργεια μιας ολόκληρης χώρας

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε σημείο ανόδου με όλες τις Big Tech εταιρίες να προσθέτουν AI υπηρεσίες, ωστόσο υπάρχει μία πτυχή της εξέλιξης της AI που συχνά παραβλέπεται. Χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη ενέργεια από τις συμβατικές εφαρμογές. Τώρα, μία έρευνα του Amsterdam School of Business and Economics προσπαθεί να αναλύσει αυτήν την πτυχή, κάτι το οποίο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού οι AI εταιρίες δεν αποκαλύπτουν αρκετά δεδομένα.

Έτσι, οι ερευνητές βασίστηκαν σε παραμέτρους που είναι ήδη γνωστές, όπως ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η AI, η διαθεσιμότητα των AI chips και ο αριθμός των servers που δουλεύουν στο μέγιστο συνεχώς. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης θα καταλήξει να καταναλώνει την ενέργεια μιας χώρας όπως η Ολλανδία μέχρι το 2027.

Η AI λοιπόν, το 2027, θα καταναλώνει περίπου 85 με 134 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρισμού τη χρονιά.

Μιλάμε για το μέγεθος μίας χώρας όπως η Ολλανδία σε κατανάλωση ηλεκτρισμού. Μιλάμε για το 0.5% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα δεν έλαβε υπόψη τον ηλεκτρισμό που χρειάζεται για την ψύξη των τεράστιων data centers, καθώς οι εταιρίες δεν αποκαλύπτουν στοιχεία για αυτό, ούτε για την ποσότητα νερού που χρειάζονται. Οι ερευνητές καλούν τις εταιρίες να προσφέρουν διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα.

Ένα κιτ με κανονικούς servers χρησιμοποιεί περίπου 4kWh, το οποίο είναι ισοδύναμο με ένα νοικοκυριό. Ένα AI kit χρησιμοποιεί 20 φορές παραπάνω ηλεκτρισμό και έχει εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες από αυτά σε ένα μόνο data center. – Danny Quinn, επικεφαλής εταιρίας ενοικίασης servers DataVita στη Σκωτία

Η Microsoft στην τελευταία έκθεση βιωσιμότητας, αποκάλυψε πως η κατανάλωση νερού της εταιρίας έχει αυξηθεί κατά 34% μεταξύ 2021 και 2021, στα 6.4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, περίπου όσο 2.500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.