Windows 10 ή Windows 11; Αυτά είναι τα ποσοστά 2 χρόνια μετά!

Πόσοι έχουν κάνει τη μετάβαση;
05 Οκτωβρίου 2023 09:47
Windows 10 ή Windows 11; Αυτά είναι τα ποσοστά 2 χρόνια μετά!

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, τα Windows 11 εξακολουθούν ακόμη να βρίσκονται πίσω από τον προκάτοχο τους, τα Windows 10, όσον αφορά την υιοθέτηση από τους χρήστες παγκοσμίως.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το StatCounter έφερε στα φώτα της δημοσιότητας ολοκαίνουργια στοιχεία που δείχνουν ότι τα Windows 10 εξακολουθούν να κατέχουν το εντυπωσιακό 71,64% της παγκόσμιας αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αφορά μόνο τους υπολογιστές με Windows, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα Linux, Mac και άλλα λειτουργικά. Από τους χρήστες με Windows λοιπόν, μόλις το 23,61% έχει κάνει τη μετάβαση στα Windows 11, πράγμα που σημαίνει ότι τα Windows 10 έχουν πάνω από τριπλάσιο προβάδισμα.

Συγκριτικά, η έρευνα ανέδειξε επίσης τα μερίδια αγοράς και άλλων παλαιότερων εκδόσεων: τα Windows 7 κατέχουν πλέον το 3,34%, με τα Windows 8.1, 8 και XP να ακολουθούν, όλα με ποσοστά κάτω από 1%.

Η υποτονική υιοθέτηση των Windows 11 μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους, αλλά σίγουρα σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αρχική τους υποδοχή. Κατά την κυκλοφορία τους, πολλοί έμειναν δυσαρεστημένοι με το νέο σχεδιασμό της Έναρξης και της Γραμμής Εργασιών, ενώ ταυτόχρονα έλειπαν -και ακόμη λείπουν- διάφορα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις συστήματος, ιδίως η ανάγκη για μονάδα κρυπτογράφησης TPM, αποτέλεσαν εμπόδιο για πολλούς, παρά τις υπάρχουσες λύσεις.

Ακόμη και σήμερα, παρόλο που η Microsoft έχει εισάγει διάφορα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η co-pilot AI και η gaming τεχνολογία DirectStorage, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών προσωπικοτήτων της tech βιομηχανίας, εξακολουθούν να προτιμούν το παλαιότερο περιβάλλον των Windows 10.

Ωστόσο, παρά την αργή υιοθέτηση, κάποια στιγμή τα Windows 11 αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τελικά τα Windows 10, όπως δείχνει και η ανοδική τους πορεία στο παραπάνω γράφημα. Βέβαια, αν η Microsoft σκοπεύει να κυκλοφορήσει σχετικά γρήγορα τα Windows 12, η προοπτική αυτή ίσως και να μην είναι τόσο ρεαλιστική.