Ryzen 8000: Η AMD ετοιμάζει την μεγαλύτερη αλλαγή εδώ και χρόνια με την Zen 5 αρχιτεκτονική

Νέες φήμες για τις τεχνικές προδιαγραφές της επόμενης γενιάς
30 Σεπτεμβρίου 2023 21:11
Ryzen 8000: Η AMD ετοιμάζει την μεγαλύτερη αλλαγή εδώ και χρόνια με την Zen 5 αρχιτεκτονική

Νέες πληροφορίες σχετικά με τη Zen 5 αρχιτεκτονική της AMD, την οποία θα αξιοποιούν κατά πάσα πιθανότητα τα επερχόμενα Ryzen 8000 μοντέλα της εταιρίας, μόλις ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, ο αρκετά αξιόπιστος YouTuber "Moore's Law Is Dead" διέρρευσε δύο υποτιθέμενες εσωτερικές διαφάνειες που αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές ή για την ακρίβεια τους στόχους της AMD για το IPC (Instructions Per Cycle) των επερχόμενων Zen 5 και Zen 6 αρχιτεκτονικών.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι διαφάνειες υποδηλώνουν ότι η  Zen 5 αρχιτεκτονική ενδέχεται να είναι ένα πολύ σημαντικό άλμα σε σχέση με την Zen 4, στοχεύοντας σε βελτιώσεις IPC που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15%, αν όχι και ακόμη υψηλότερες. Η Zen 5 φαίνεται επίσης να εισάγει για πρώτη φορά 16 πυρήνων CCXs (Core Complexes).

Ορισμένες από τις υπόλοιπες βελτιώσεις που επισημαίνονται περιλαμβάνουν την αύξηση του μεγέθους της κρυφής μνήμης L1 από 32KB (Zen 4) σε 48KB (Zen 5), τροποποιήσεις στον branch predictor και βελτιώσεις στο γενικότερο επεξεργαστικό φόρτο που μπορεί να διαχειριστεί ένας πυρήνας.

Μια αξιοσημείωτη αποκάλυψη από τις διαρροές είναι η διαμόρφωση των CCXs στην Zen 5 αρχιτεκτονική. Ο αριθμός των πυρήνων φαίνεται να έχει διπλασιαστεί από 8 σε 16, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια αύξηση από την Zen 2 αρχιτεκτονική. Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα να υπάρξει ένα μοντέλο "Ryzen 9 8950X" με 32 πυρήνες!

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους των πυρήνων σε αυτές τις νέες Zen 5 συστάδες παραμένουν ασαφείς. Θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα efficiency πυρήνες, όπως έχουμε δει να υιοθετεί στα νεότερα μοντέλα της η Intel.

Φυσικά, μιας και ακόμη είναι νωρίς, σας προτείνουμε να λάβετε υπόψη όλες τις παραπάνω πληροφορίες με επιφύλαξη. Πάντως, αν οι πληροφορίες ευσταθούν, η AMD φαίνεται πως ετοιμάζει την μεγαλύτερη αλλαγή εδώ και χρόνια με την Zen 5 αρχιτεκτονική!

Tags: