Η AI θα αλλάξει τα χειρουργεία εγκεφάλου σε δύο χρόνια

Επανάσταση στον τομέα
30 Σεπτεμβρίου 2023 10:19
Η AI θα αλλάξει τα χειρουργεία εγκεφάλου σε δύο χρόνια

Τα χειρουργεία εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πραγματικότητα σε μόλις δύο χρόνια, κάνοντας τις επεμβάσεις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές. Το University College London ανέπτυξε μία νέα AI τεχνολογία η οποία εντοπίζει μικρού όγκους και κρίσιμες δομές του εγκεφάλου, όπως αιμοφόρα αγγεία.

Τα χειρουργεία εγκεφάλου είναι μία αργή και επικίνδυνη διαδικασία. Ένα χιλιοστό προς τη λάθος κατεύθυνση μπορεί να σκοτώσει τον ασθενή. Η αποφυγή ζημιάς στην υπόφυση που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου με μέγεθος ενός σταφυλιού, είναι κρίσιμη καθώς ελέγχει όλες τις ορμόνες του σώματος.

Αν είσαι υπερβολικά προσεκτικός ρισκάρεις να μην αφαιρέσεις αρκετό όγκο. Αν είσαι απρόσεκτος, ρισκάρεις να κάνεις ζημιά σε αυτές τις πολύ κρίσιμες δομές. – Hani Marcus, νευροχειρούργος

Το σύστημα της AI ανέλυσε πάνω από 200 βίντεο εγχειρήσεων αφαίρεσης όγκων από τον εγκέφαλο σε διάστημα 10 μηνών. Ένα επίπεδο εμπειρίας δηλαδή που ένας έμπειρος χειρούργος θα χρειαζόταν 10 χρόνια για να αποκτήσει.

Χειρούργοι όπως εγώ – ακόμα κι αν είσαι πολύ έμπειρος – μπορούν με τη βοήθεια της AI να κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στο να βρουν αυτά τα όρια, παρά χωρίς αυτήν. Σύντομα θα έχουμε AI που θα έχει δει περισσότερες εγχειρήσεις από ότι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Με βοηθάει στο να προσανατολίζομαι και να αναγνωρίζω ποια βήματα και ποια στάδια έχω μετά.

Ο Υπουργός ΑΙ του Ηνωμένου Βασιλείου, Viscount Camrose, θεωρεί πως αυτή η τεχνολογία θα φέρει την επανάσταση στην ιατρική, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα για όλους και προσφέροντας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Η AI κάνει τους πάντες πολύ πιο παραγωγικούς σε ό,τι κάνουν. Είναι σαν να σε κάνει μία εκδοχή του εαυτού σου όπου είσαι υπερήρωας της Marvel.