Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Apple: Ανοίξτε τις πόρτες στους ανταγωνιστές

Πιέζει ξανά η Ευρώπη μετά το USB-C
30 Σεπτεμβρίου 2023 09:33
Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Apple: Ανοίξτε τις πόρτες στους ανταγωνιστές

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος βιομηχανίας, Thierry Breton, συναντήθηκε στις Βρυξέλες με τον CEO της Apple, Tim Cook και τον κάλεσε να ανοίξει το οικοσύστημα της Apple στους ανταγωνιστές.

Έως τώρα έξι εταιρίες έχουν στοχευτεί από το Digital Markets Act (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σκοπό έχει να διασφαλίσει ένα μεγαλύτερο επίπεδο ανταγωνισμού εντός της επικράτειάς της, αποτρέποντας τις μεγάλες εταιρίες να καταχραστούν τη δύναμή τους στην αγορά. Αυτές είναι οι Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta και Microsoft.

Το επόμενο βήμα για την Apple και για τις υπόλοιπες Big Tech εταιρίες υπό το DMA, είναι να ανοίξουν τις πόρτες στους ανταγωνιστές. Είτε πρόκειται για το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, είτε για browsers ή app stores, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ένα iPhone πρέπει να μπορούν να ωφεληθούν από ανταγωνιστικές υπηρεσίες ενός εύρους παρόχων. – Thierry Breton

Ο Cook πρόσφερε το αντεπιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, αλλά ο Bretton είχε αντίλογο.

Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλλιεργούν την καινοτομία χωρίς να χρειάζονται υποχωρήσεις σε ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει με το DMA να αναγκάσει τις μεγάλες εταιρίες να επιτρέψουν σε τρίτους την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται από αυτές και να επιτρέψει τη σύναψη συμβολαίων και συμφωνιών εκτός των πλατφορμών των Big Tech.