Οι RTX 5000 της Nvidia θα είναι «τέρατα» - Νέα στοιχεία για τον αριθμό των πυρήνων τους

Σημαντική αύξηση σε σχέση με την τρέχουσα γενιά
29 Σεπτεμβρίου 2023 22:02
Οι RTX 5000 της Nvidia θα είναι «τέρατα» - Νέα στοιχεία για τον αριθμό των πυρήνων τους

Νέες φήμες σχετικά με τις επόμενης γενιάς Blackwell GPUs της Nvidia κάνουν πλέον το γύρο του διαδικτύου, επισημαίνοντας ότι μπορούμε να περιμένουμε μια πολύ σημαντική αύξηση των επιδόσεων, αφού ο αριθμός των πυρήνων θα πολλαπλασιαστεί, ενώ θα δούμε και τη μετάβαση σε ένα πιο ευρύ memory bus.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι νέες πληροφορίες προέρχονται από τον γνωστό hardware leaker με παρατσούκλι ‘@kopite7kimi’ στο X (πρώην Twitter), ο οποίος έχει χτίσει με τα χρόνια ένα αξιόπιστο ιστορικό έγκυρων διαρροών σχετικά με τα προϊόντα της Nvidia. Συγκεκριμένα, ο leaker αναφέρθηκε στις hardware διατάξεις των next-gen GPUs της εταιρίας, λέγοντας:

"Η GA100 είναι δομημένη με 8 [GPC] * 8 [TPC], και η GH100 σε 8 [GPC] * 9 [GTC]". Επιπλέον, υπέθεσε ότι το GB100 chip που δε θα αφορά το ευρύ καταναλωτικό κοινό, μπορεί να έχει με 8 [GPC] * 10 [TPC]. Τέλος, τόνισε ότι η GB202 GPU που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσανατολισμένη στους gamers, δηλαδή κάποιο RTX 5000 μοντέλο, θα μπορούσε να υιοθετήσει μια διαμόρφωση 12 [GPC] * 8 [TPCs].

Μιας και όλα αυτά μπορεί να μην σας βγάζουν και πολύ νόημα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι GPUs της Nvidia είναι συστηματικά οργανωμένες με μεγάλα clusters επεξεργασίας γραφικών (GPC - graphics processing clusters) που περιέχουν μικρότερα clusters επεξεργασίας textures (TPC - texture processing clusters). Αυτά τα TPCs φιλοξενούν τους streaming multiprocessors (SMs) που περιέχουν εν τέλει τους πραγματικούς CUDA πυρήνες που όλοι οι λάτρεις του PC hardware έχουν ακουστά.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στις υποθέσεις/διαρροές του @kopite7kimi, αν η Nvidia δεν αλλάξει την γενικότερη τρέχουσα οργάνωση των SMs και των πυρήνων CUDA, το GB202 chip θα μπορούσε να έχει 24.576 πυρήνες.

Συγκριτικά, το AD102 chip της RTX 4090 έχει 16384 πυρήνες ενεργοποιημένους, από τους 18432 που υπάρχουν συνολικά στο chip. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται στην RTX 5090 να δούμε αύξηση έως και 33% στους πυρήνες σε σχέση με την τρέχουσα ναυαρχίδα!

Πέρα από αυτό το μεγάλο άλμα, οι next-gen κάρτες γραφικών την Nvidia αναμένεται να έχουν και πιο ευρύ bus, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες και εικασίες ακούγεται πως θα είναι εξοπλισμένες με GDDR7 μνήμη στα 512-bit.

Η τελευταία αξιοσημείωτη φήμη ήρθε πάλι από τον @kopite7kimi, ο οποίος υπαινίχθηκε πριν από μια εβδομάδα ότι οι Blackwell GPUs ενδέχεται να είναι οι πρώτες από την Nvidia που θα χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική πολλαπλών chiplet.