O Jony Ive, πρώην σχεδιαστής της Apple, θέλει να κάνει το “iPhone της ΑΙ“

Σε συνεργασία με την OpenAI του Sean Altman
28 Σεπτεμβρίου 2023 20:27
O Jony Ive, πρώην σχεδιαστής της Apple, θέλει να κάνει το “iPhone της ΑΙ“

Τα νερά της αγοράς των smartphones φαίνεται πως θέλουν να ταράξουν ο Jony Ive, πρώην σχεδιαστής της Apple, και ο Sean Altman, CEO της OpenAI, καθώς εδώ και καιρό φημολογείται ότι θα συνεργαστούν για την κατασκευή μιας ΑΙ συσκευής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, οι δύο άνδρες κουβεντιάζουν εδώ και καιρό για αυτή την συσκευή και κάνουν brainstorming συνεδρίες στο στούντιο του Άλτμαν στο Σαν Φρανσίσκο. Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για ένα smartphone που θα προσφέρει έναν "φυσικό και άμεσο" τρόπο για αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη, στην προκειμένη το ChatGPT. Η θεμελιώδης ιδέα του project λέει πως θα προσεγγίσουν αυτό το AI smartphone από το μηδέν και να το επανασχεδιάσουν με τον ίδιο τρόπο, που έκανε ο Ive με τις οθόνες αφής και το πρώτο iPhone το 2007. 

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ρεπορτάζ είναι πως στόχος του Ive και του Altman είναι να φτιάξουν το "iPhone της Τεχνητής Νοημοσύνης", έχοντας στις πλάτες τους μια τεράστια χρηματοδότηση ύψους $1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τον CEO της Softbank, Masayoshi Son. 

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρος ο τελικός στόχος του project και εάν θα ευδοκιμήσει και πότε θα γίνει αυτό. Ωστόσο, η είδηση αυτή έρχεται εν μέσω μια συνολικής πτώσης της αγοράς των smartphones και ειδικά των κυρίαρχων iPhones που σημείωσαν πτώση 22% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αναμένεται να έχουν πτώση της τάξης του 12% για το 2023. 

Θα έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε το εγχείρημα της OpenAI με την εταιρία του Jony Ive και πώς θα μοιάζει αυτό το AI smartphone.