Κροκόδειλοι συνοδεύουν σκύλο στην ασφάλεια αντί να τον φάνε (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μπερδεμένοι οι επιστήμονες
28 Σεπτεμβρίου 2023 12:33
Κροκόδειλοι συνοδεύουν σκύλο στην ασφάλεια αντί να τον φάνε (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένας σκύλος στην Ινδία έτρεχε να ξεφύγει από μία αγέλη αγριόσκυλων όταν βούτηξε στον ποταμό Savitri για ασφάλεια. Ο ποταμός όμως ήταν γεμάτος κροκόδειλους. Αντί όμως ο σκύλος να γίνει μια μπουκιά από τους κροκόδειλους, οι δεινοί δολοφόνοι φάνηκαν να τον συνοδεύουν ξανά προς την ακτή. Οι επιστήμονες που έτυχε να μελετούν τους συγκεκριμένους κροκόδειλους εξεπλάγησαν.

Οι κροκόδειλοι άγγιζαν τον σκύλο με το ρύγχος τους. Φάνηκε πως τον συνόδευαν στην ακτή.

Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις για το λόγο για τον οποίο οι κροκόδειλοι δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για ένα εύκολο γεύμα. Ο βιολόγος Chris Murray του Southeastern Louisiana University ανέφερε μερικούς λόγους.

Μπορεί οι κροκόδειλοι να ήταν ήδη χορτάτοι ή να ένιωσαν πολύ εκτεθειμένοι για να στήσουν ενέδρα στη λεία τους. Ή μπορεί να είχαν κάποια αρνητική εμπειρία προσπαθώντας να φάνε ένα σκύλο στο παρελθόν.

Ξέρετε, αυτές οι αναλύσεις κόστους-οφέλους συμβαίνουν συνέχεια στη φύση όταν πρόκειται για την οικολογία της τροφής.

Ο Murray δε συμφωνεί με την εκτίμηση των ερευνητών πως οι κροκόδειλοι έδειξαν συμπάθεια προς το σκύλο. Οι περιοχές αυτές είναι πυκνοκατοικημένες και οι επιθέσεις σε ανθρώπους γίνονται με υψηλή συχνότητα.

Οπότε βρίσκω την συμπάθεια των κροκόδειλων εξαιρετικά απίθανη.

Ο Murray γνωρίζει περιστάσεις όπου οι κροκόδειλοι αφήνουν πτηνά να στέκονται πάνω τους, βοηθώντας τα να βρουν τροφή, ενώ έχει δει και κροκόδειλους οι οποίοι μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες τους.

Νομίζω πως ορισμένα πράγματα δεν τα έχουμε παρατηρήσει σε έρευνες. Οπότε νομίζω πως οι γνωστικές τους ικανότητες – ή η εκτίμηση τι υπάρχει γύρω και η μνήμη τους – είναι πολύ καλύτερη από αυτό που νομίζουμε έως τώρα. Δεν είναι απλά κακά, ισχυρά ερπετά. Αλλά σίγουρα δε λυπούνται σκύλους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Threatened Taxa.

Tags: