Το Optimus ρομπότ της Tesla έχει μάθει να κινείται τρομακτικά καλά (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί πλέον να κάνει «self-calibrating» των άκρων του
25 Σεπτεμβρίου 2023 09:00
Το Optimus ρομπότ της Tesla έχει μάθει να κινείται τρομακτικά καλά (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την πρώτη του παρουσίαση, το Optimus ρομπότ της Tesla είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει με τις δυνατότητές του και την ιδιαίτερη προσέγγιση που ακολουθεί η εταιρία. Ειδικότερα, όπως και στα οχήματά της, δε χρησιμοποιεί Lidar ή άλλους αισθητήρες, αλλά αντιθέτως έχει αναπτύξει μερικά από τα πιο προηγμένα AI μοντέλα του κόσμου που βασίζονται σε δεδομένα που λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο από ένα σετ καμερών για να ληφθούν όλες οι αποφάσεις για την κίνηση και τις δράσεις του ρομπότ, ανάλογα με το στόχο που του έχει δοθεί.

Τώρα, καθώς η Tesla συνεχίζει την ανάπτυξη, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο το Optimus, ο Elon Musk μοιράστηκε ένα άκρως εντυπωσιακό βίντεο με την πρόοδο που έχει καταγράψει η ομάδα του. Σύμφωνα με το βίντεο, το Optimus χρησιμοποιεί μόνο όραση και κωδικοποιητές θέσης των αρθρώσεων για να καταφέρει τα πάντα. Χάρη στην ΑΙ της Tesla μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια τα άκρα του στο χώρο χωρίς εξωτερικά βοηθήματα και να τα κάνει «self-calibrate». Πράγματι οι κινήσεις του μοιάζουν απίστευτα ομαλές, αρχίζοντας όλο και περισσότερο να θυμίζουν άνθρωπο. Μάλιστα, χάρη στην «self-calibrating» ιδιότητα του Optimus, το ρομπότ μπορεί να μαθαίνει πως να κάνει εργασίες με πρωτοφανή ρυθμό. Το νευρωνικό του δίκτυο, εντυπωσιακά, λειτουργεί εξ ολοκλήρου τοπικά, χωρίς να χρειάζεται εξωτερική υπολογιστική υποστήριξη.

Σε μια φάση του βίντεο, το Optimus παρουσιάζεται να ταξινομεί αυτόνομα χρωματιστά τουβλάκια. Η σκηνή γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν ένας άνθρωπος παρεμβαίνει, προσπαθώντας να διαταράξει την εργασία του ρομπότ. Ωστόσο, το Optimus, προσαρμοζόμενο στη δυναμική φύση του πραγματικού κόσμου, συνεχίζει απρόσκοπτα. Σαν μην ήταν ήδη εντυπωσιακά όλα αυτά, το ρομπότ έχει επίσης και αυτόνομες διορθωτικές ικανότητες. Τι σημαίνει αυτό; Στο βίντεο, όταν ένα τουβλάκι πέφτει στο πλάι, το ρομπότ αποφασίζει αυτόνομα να το γυρίσει όρθιο. Αυτή δεν ήταν μια προγραμματισμένη εκ των προτέρων ενέργεια- το Optimus αποφάσισε αυτό το διορθωτικό μέτρο από μόνο του!

Το κλείσιμο του βίντεο ήταν άλλη μια θεαματική επίδειξη της ακρίβειας των κινήσεων του ρομπότ. Συγκεκριμένα, το Optimus, μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς, πάει για…διατάσεις και εκτελεί ακόμη και μια δημοφιλή γιόγκα κίνηση, μένοντας στο ένα πόδι.

Είναι από τις περιπτώσεις που τα πολλά λόγια είναι περιττά, όπως σας αφήνουμε να παρακολουθήσετε το βίντεο.

Tags: