iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max: Με νέο πλαϊνό κουμπί, κάμερες με 5x zoom και τιτάνιο

Κόντρα στα προγνωστικά όμως οι τιμές που θα κυκλοφορήσουν
12 Σεπτεμβρίου 2023 21:41
iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max: Με νέο πλαϊνό κουμπί, κάμερες με 5x zoom και τιτάνιο

iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max παρουσιάστηκαν από την Apple ως τα ισχυρότερα και ανθεκτικότερα iPhone που βγήκαν μέχρι σήμερα, αμέσως μετά τα "απλά" iPhone 15 και iPhone 15 Plus. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι φήμες που ακούγαμε τόσο καιρό περί κατασκευής από τιτάνιο, του νέου πανίσχυρου τηλεφακού στο σύστημα καμερών και φυσικά του USB-C καλωδίου κι θύρας φόρτισης, επιβεβαιώθηκαν. Μόνο στο θέμα των αυξημένων τιμών οι φήμες έπεσαν έξω

Τα νέα Pro μοντέλα θα είναι ελαφρύτερα και ανθεκτικότερα χάρη στο τιτάνιο, αλλά και συγχρόνως θα είναι και τα iPhone με τα λεπτότερα πλαίσια οθόνης. Η Apple αποκαλεί το υλικό κατασκευής Grade 5 τύπου τιτάνιο, όντας το ίδιο ακριβώς με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο Mars Rover της NASA.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, το customizable Action button αντί του γνωστού και συνηθισμένου διακόπτη που υπήρχε εδώ και δεκαετίες στα iPhone, με το οποίο το κινητό έμπαινε σε σίγαση. Πλέον θα το πατάτε με διαφορετικούς τρόπους και θα υπάρχει διαφορετική δόνηση (απτική ανάδραση) ανάλογα με τις λειτουργίες που θα του βάλετε να κάνει.

Συνεχίζοντας, το Α17 Pro chip ξεκινάει μια νέα εποχή για την επεξεργαστική ισχύ των iPhone. Η εναλλαγή σε 3nm αρχιτεκτονική φέρνει 19 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Το chip περιλαμβάνει επίσης μια Pro επιπέδου GPU που είναι και η ισχυρότερη που κατασκεύασε η Apple. Μάλιστα το ειδικό demo που έδειξε η Apple έτρεχε μέχρι και το Resident Evil 4 Remake, το Resident Evil Village, αλλά και το επερχόμενο The Division: Resurgence. Μέχρι και το Assassin’s Creed Mirage θα τρέχει κανονικά στα iPhone 15 Pro σε μια έκδοση που θα κυκλοφορήσει το 2024.

Αναλυτικότερα, η νέα GPU των iPhone 15 Pro έρχεται με νέα shader αρχιτεκτονική που έχουν επιμεληθεί οι μηχανικοί της εταιρίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κολοσσού, πρόκειται για το μεγαλύτερο redesign στην ιστορία των Apple GPUs. Η νέα αυτή GPU διαθέτει συνολικά έξι πυρήνες, με την μέγιστη απόδοση να είναι έως και 20% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, υποστηρίζονται και νέα rendering χαρακτηριστικά για ακόμη καλύτερη επιδόσεις, όπως το mesh shading, αλλά και για πολύ καλύτερα γραφικά, όπως το ray tracing. Η Apple ετοίμασε μέχρι και δικό της upscaling αλγόριθμο, στον οποίο έδωσε το όνομα MetalFX.

Το ανανεωμένο σύστημα καμερών των Pro μοντέλων θα είναι σα να διαθέτει 7 διαφορετικούς φακούς. Φυσικά, όλες οι κάμερές του έρχονται με βελτιωμένη απόδοση σε φωτογραφίες χαμηλού φωτισμού.

Ωστόσο, μακράν το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των 15 Pro και Pro Max μοντέλων είναι τα διαφορετικά focal lengths και οι «τηλεφακοί» που ενσωματώνει. Θα μπορεί να τραβάει φωτογραφίες και βίντεο στα 13mm, 24mm, 28mm, 35mm, 48mm και στα 120mm κάτι που θα λύσει τα χέρια πολλών επαγγελματιών. Ο πιο ισχυρός όλων είναι ο 120mm τηλεφακός που προσφέρει x5 οπτικό ζουμ, παραπάνω από το x3 των προπέρσινων iPhone 13 Pro και περσινών iPhone 14 Pro. Αυτός όμως εντοπίζεται μόνο στο iPhone 15 Pro Max, καθώς το σασί του έχει περισσότερο χώρο για να χωρέσει. Επίσης, βελτιώνονται οι portrait φωτογραφίες αλλά και το Night mode χάρη στην ανανεωμένη Photonic Engine, μαζί με την ultra wide κάμερα.

Χάρη στην USB 3.0 Type-C θύρα η μεταφορά δεδομένων θα γίνεται γρηγορότερα από ποτέ, ενώ θα μπορεί να καταγράφει βίντεο σε εξωτερικό δίσκο για επαγγελματικές παραγωγές, ανεβάζοντας την καταγραφή βίντεο ProRes στα 4Κ 60fps.

Επιπροσθέτως, το νέο iPhone 15 Pro γίνεται το πρώτο smartphone που υποστηρίζει το στάνταρ grading “ACES” της Ακαδημίας Κινηματογράφου, με το οποίο γίνονται όλες οι οσκαρικές ταινίες. Θα μπορεί επίσης να καταγράφει Spatial βίντεο για το Apple Vision Pro. Φυσικά υπόσχεται για ακόμη μια φορά μπαταρία που θα κρατάει μια ολόκληρη μέρα, ενώ θα έρχονται προεγκατεστημένα με το iOS 17

Όλα τα νέα iPhone είναι για preorder από σήμερα και θα κυκλοφορήσουν στα καταστήματα από τις 22 Σεπτεμβρίου με τιμές που παραμένουν ίδιες με πέρυσι. Κόντρα, λοιπόν, στις φήμες περί αύξησης τιμής, τα iPhone 15 Pro θα ξεκινούν από τα $999 και τα iPhone 15 Pro Max από τα $1199. Πλέον, το φθηνότερο Pro Max μοντέλο θα είναι αυτό των 256GB, εξου και η διαφορά σε σχέση με το πιο προσιτό 14 Pro Max, το οποίο ερχόταν με 128GB.

Φυσικά αναμένουμε να μάθουμε σε ποιες τιμές θα έρθουν τα νέα iPhone 15 Pro στην ελληνική αγορά.