Η Apple ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια καθημερινά για την AI

Η Ajax θα είναι ισχυρότερη από το ChatGPT
10 Σεπτεμβρίου 2023 08:04
Η Apple ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια καθημερινά για την AI

Ένα νέο ρεπορτάζ του The Information αποκαλύπτει πως η Apple ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια καθημερινά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς απασχολεί πολλαπλές ομάδες οι οποίες αναπτύσσουν πολλαπλά AI μοντέλα.

Η μονάδα της Apple που εργάζεται σε επικοινωνιακή AI ονομάζεται “Foundational Models” και έχει 16 εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους είναι πρώην μηχανικοί της Google. Επικεφαλής είναι ο John Giannandrea, ο οποίος είχε προσληφθεί από την Apple το 2018 για να βελτιώσει την Siri.

Υπάρχει επίσης μία μονάδα “Visual Intelligence” η οποία αναπτύσσει AI παραγωγής εικόνων, ενώ μία άλλη ομάδα με την ονομασία “Multimodal AI” αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη η οποία αναγνωρίζει και παράγει εικόνες, video και κείμενο.

Το πιο ανεπτυγμένο LLM της Apple αυτή τη στιγμή είναι το Ajax GPT, το οποίο έχει εκπαιδευτεί με πάνω από 200 δισεκατομμύρια παραμέτρους και είναι πιο ισχυρό από το ChatGPT 3.5 της OpenAI. Το μοντέλο αναπτύχθηκε για εσωτερική χρήση από την εταιρία και οι λεπτομέρειες γύρω από αυτό παραμένουν ένα επτασφράγιστο μυστικό.