Η Ajax είναι η νέα τεχνητή νοημοσύνη της Apple

Που θα κοντράρει το ChatGPT
20 Ιουλίου 2023 09:25
Η Ajax είναι η νέα τεχνητή νοημοσύνη της Apple

Μετά το ChatGPT πολλές εταιρίες έσπευσαν να δημιουργήσουν τη δική του εκδοχή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και δε θα μπορούσε να παραμείνει έξω από αυτόν τον “πόλεμο” των AI η Apple.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μηχανικοί της Apple ονόμασαν εσωτερικά το AI chatbot ως “AppleGPT” αλλά η πραγματική ονομασία του είναι “Ajax”. Πρόκειται για ένα large language model (LLM) το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το Jax framework της Google. Η αναφορά κάνει λόγο για πολλαπλές ομάδες της Apple οι οποίες αναπτύσσουν το project, ενώ μία από αυτές έχει τον αποκλειστικό στόχο να αντιμετωπίσει πιθανές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα των χρηστών.

Η τελική χρήση της Ajax δεν έχει ξεκαθαριστεί, καθώς η Apple δε φαίνεται να έχει ακόμα ξεκάθαρα σχέδια για τη χρήση του. Μία ανώνυμη πηγή έκανε λόγο για μία επίσημη ανακοίνωση η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο Tim Cook είχε παραδεχθεί πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Good Morning America, πως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που “εξετάζει στενά” η Apple. Σύμφωνα με το Bloomberg, επικεφαλής του project είναι ο Craig Federighi και ο John Giannandrea. Ο δεύτερος είχε αρχικά προσληφθεί από την Apple για να επιβλέψει την ανάπτυξη της Siri.