Η Apple έχασε $200 δις λόγω της Κίνας

Μέσα σε δύο μέρες
08 Σεπτεμβρίου 2023 10:01
Η Apple έχασε $200 δις λόγω της Κίνας

Οι μετοχές της Apple σημείωσαν πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά από αναφορές πως η Κίνα απαγόρευσε στους κρατικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν iPhone. Η αξία της Apple σημείωσε πτώση 6% που μεταφράζεται σε περίπου $200 δισεκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά της Κίνας είναι η τρίτη μεγαλύτερη για την εταιρία του Κουπερτίνο, αποτελώντας το 18% των συνολικών εσόδων της πέρυσι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την Τετάρτη η Wall Street Journal αποκάλυψε πως το Πεκίνο διέταξε τους υπαλλήλους του κράτους να μη φέρνουν τα iPhones στο χώρο εργασίας τους και να μην τα χρησιμοποιούν για θέματα δουλειάς. Την Πέμπτη, το Bloomberg News ανέφερε πως η απαγόρευση ίσως να επεκταθεί και σε εργαζομένους κρατικών εταιριών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Δεν υπήρξε επίσημη απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης για αυτά τα ρεπορτάζ, ενώ ούτε η Apple πρόσφερε κάποια δήλωση. Η πτώση των μετοχών της Apple συμπαρέσυρε και κάποιους προμηθευτές της. Η Qualcomm έχασε το 7% της αξίας της την Πέμπτη, ενώ και οι μετοχές της νοτιοκορεάτικης SK Hynix σημείωσαν πτώση 4% σήμερα.

Να θυμίσουμε πως η Κίνα ετοιμάζεται να επενδύσει $40 δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας chip. Μετά και την παρουσίαση του Huawei Mate 60 Pro με δυνατότητες 5G, Η Γερουσία των ΗΠΑ πιέζει το Υπουργείο Εμπορίου για επέκταση των περιορισμών εξαγωγών σε Huawei και SMIC.