Η Κίνα ρίχνει δισεκατομμύρια στην εγχώρια παραγωγή chips

Για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
06 Σεπτεμβρίου 2023 10:09
Η Κίνα ρίχνει δισεκατομμύρια στην εγχώρια παραγωγή chips

Η Κίνα είναι έτοιμη να επενδύσει $40 δισεκατομμύρια στην εγχώρια παραγωγή chips, σύμφωνα με πηγές του Reuters, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να φτάσει το επίπεδο παραγωγής τους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping, έχει τονίσει επανειλημμένα πως η Κίνα πρέπει να φτάσει σε ένα επίπεδο αυτάρκειας στον τομέα των ημιαγωγών.

Η χρηματοδότηση του κράτους και των κρατικών οργανισμών έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές chip της Κίνας τα προηγούμενα χρόνια, στην Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) και στην Hua Hong Semiconductor, καθώς και στην Yangtze Memory Technologies η οποία παράγει μνήμες flash. Παρά τις επενδύσεις, η Κίνα έχει βρεθεί στο περιθώριο με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και αδυνατεί να παράγει σύγχρονα chips των 4nm και 3nm.

Δύο προηγούμενες χρηματοδοτήσεις το 2014 και το 2019, ανήλθαν στα $19 δις και $27 δις αντίστοιχα. Η τωρινή είναι η μεγαλύτερη επένδυση μέχρι σήμερα. Περίπου τα $8 δις θα προέλθουν από το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ενώ οι υπόλοιποι χρηματοδότες παραμένουν άγνωστοι.

Να θυμίσουμε πως η Huawei ανακοίνωσε το Mate 60 Pro πριν λίγες μέρες, το οποίο διαθέτει chip Kirin από τη σειρά 9000 και έχει δυνατότητα 5G. Το chip κατασκευάστηκε από την SMIC με αρχιτεκτονική 7nm και διαθέτει ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές που συναντάμε στα τυπικά 5G τηλέφωνα.

Tags: