Η παγκόσμια αγορά smartphones σημειώνει χαμηλό δεκαετίας

Πώς διαμορφώνεται η πρώτη πεντάδα;
05 Σεπτεμβρίου 2023 09:32
Η παγκόσμια αγορά smartphones σημειώνει χαμηλό δεκαετίας

Η οικονομική ύφεση συνεχίζει να χτυπά την παγκόσμια αγορά smartphone, η οποία έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 20% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας στο δεύτερο τρίμηνο με πτώση 6.6%.

Το δεύτερο τρίμηνο η παγκόσμια παραγωγή smartphones ανήλθε στα 272 εκατομμύρια τεμάχια, φέρνοντας το σύνολο για το πρώτο μισό του έτους στα 522 εκατομμύρια smartphones. Πρόκειται για πτώση 13.3% σε σχέση με του πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η κορυφαία εταιρία στους κατασκευαστές, Samsung, παρήγαγε 53.9 εκατομμύρια smartphones, 12.4% λιγότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και το ποσοστό αγοράς της βρίσκεται λίγο κάτω από το 20%.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι παραδοσιακά το πιο αδύναμο της Apple, καθώς όλοι περιμένουν τα νέα μοντέλα της χρονιάς. Η TrendForce εκτιμά πως αν το iPhone 15 πάει καλά, η Apple ίσως να ξεπεράσει τη Samsung και να βρεθεί πρώτη στον πίνακα των κατασκευαστών.

Η Xiaomi αύξησε την παραγωγή της κατά 32.1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, παράγοντας 35 εκατομμύρια Xiaomi, Redmi και Poco smartphones και κατάφερε έτσι να ξεπεράσει την Oppo και να βρεθεί στην τρίτη θέση των κατασκευαστών.

Η Oppo, παρά την αύξηση της παραγωγής με 33.6 εκατομμύρια smartphones, υποχώρησε στην τέταρτη θέση, σημειώνοντας δυνατές επιδόσεις κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία.

Η έκπληξη έρχεται στην πέμπτη θέση, από τη σχετικά άγνωστη Transsion (Tecno, Infinix, itel) η οποία πήρε τη θέση της vivo. Υπήρξε μία τεράστια αύξηση παραγωγής στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, της τάξης του 71.9%.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο μισό του 2023 είναι το χαμηλότερο σημείο της παγκόσμιας παραγωγής smartphone εδώ και μια δεκαετία.