Οι ΗΠΑ επενδύουν στα αυτόνομα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας

Ένας στρατός από ρομπότ
31 Αυγούστου 2023 09:56
Οι ΗΠΑ επενδύουν στα αυτόνομα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας

Η Kathleen Hicks του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδια της χώρας για χρήση χιλιάδων αυτόνομων οπλικών συστημάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ως αντίβαρο στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τεχνολογικές και αμυντικές βιομηχανίες υπό το πρόγραμμα Replicator, για να αναπτύξουν μεγάλο όγκο συστημάτων χαμηλού κόστους για όλους τους τομείς των ενόπλων δυνάμεων.

Την τελευταία δεκαετία έχει υπάρξει μία απότομη ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς, με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας να αποτελεί ένα δοκιμαστικό πεδίο για τη χρήση αυτών των τεχνολογιών.

Στην ανακοίνωσή της, η Hicks τόνισε πως υπάρχει άμεση ανάγκη να αλλάξουν οι ΗΠΑ τον τρόπο που πολεμούν. Το νέο πρόγραμμα Replicator θα αναπτύξει αυτόνομα συστήματα σε κλίμακα των πολλών χιλιάδων, σε πολλαπλά πεδία δράσης, μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο χαμηλό κόστος αυτών των συστημάτων, έτσι ώστε να είναι άμεσα αντικαταστάσιμα αν χαθούν στο πεδίο της μάχης.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως η Ρωσία αποτελεί κύρια απειλή, αλλά η Κίνα βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης με τον οποίο θα φτάσει σύντομα τις δυνατότητες των ΗΠΑ. Όπου οι ΗΠΑ υπερέχουν σε ποιότητα εξοπλισμού, η Κίνα αναπληρώνει το κενό με ποσότητες. Στο υποθετικό σενάριο μίας εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, μεγάλα σμήνη ρομπότ μπορεί να είναι καθοριστικά για να γείρει η ζυγαριά προς τις ΗΠΑ.

Πρέπει να διασφαλίσουμε πως όταν ξυπνάει κάθε μέρα η ηγεσία της Κίνας και αναλογίζεται το ρίσκο της επιθετικότητας, να καταλήγει στο συμπέρασμα πως σήμερα δεν είναι η μέρα. Και όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα, από τώρα μέχρι το 2027, το 2035, το 2049 και παραπέρα.