Πάνω από 4 δις ανθρώπων χωρίς πρόσβαση στο Internet το 2015

Η πραγματικότητα του μισού πλανήτη
25 Σεπτεμβρίου 2015 06:51
Πάνω από 4 δις ανθρώπων χωρίς πρόσβαση στο Internet το 2015

Σκεφτείτε λίγο την καθημερινότητά σας. Στέλνετε μηνύματα μέσω εφαρμογών, βλέπετε τι κάνουν οι φίλοι σας από το Facebook, μοιράζεστε φωτογραφίες και νέα με άλλα social media, διαβάζετε ειδήσεις από τους υπολογιστές και τις mobile συσκευές σας. Αγοράζετε, συναλλάσσεστε, παίζετε, βλέπετε ταινίες και σειρές, καθημερινά, χάρη στο Internet. Ζούμε σε ένα συνδεδεμένο κόσμο, όπως αρέσκεται να λέει και η tech βιομηχανία. Αλλά πόσοι άνθρωποι είναι πραγματικά online;

Μια έρευνα της United Nation’s Broadband Commission μας αποκαλύπτει πως εν έτει 2015, το 57% του ανθρώπινου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο Internet. Αυτό σημαίνει πως 4.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται κάτι που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένο. Φυσικά η πρόσβαση στο Internet είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες. Πάνω από το 80% των ανθρώπων που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες, έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά αυτό το ποσοστό μετά βίας φτάνει το 6.7% στις υποανάπτυκτες χώρες. Μάλιστα η ανισότητα των φύλων εκεί, κάνει ακόμα χειρότερα τα νούμερα.

Προσπάθειες για ελεύθερο ή χαμηλού κόστους Internet, όπως αυτές του Facebook και της Google βοηθούν, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν πως η λύση πρέπει να είναι ολοκληρωτική, με τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών να αντιμετωπίζουν θέματα όπως η φτώχεια και οι διακρίσεις και να παρέχουν ολοκληρωμένα σχέδια παροχής Internet στις χώρες τους. Η χρήση του mobile Internet θα ωθήσει το ποσοστό συνδεσιμότητας στο 60% μέχρι το 2021, η ιδέα όμως ενός πλανήτη συνδεδεμένου, δε φαίνεται εφικτή ακόμα.