Νέο πλάσμα που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική μοιάζει με το Facehugger του Alien (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Και πήρε το όνομα φρούτου
14 Αυγούστου 2023 09:51
Νέο πλάσμα που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική μοιάζει με το Facehugger του Alien (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα νέο είδος πλάσματος που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική, μοιάζει εξαιρετικά με το Facehugger από το σύμπαν του Alien. Ωστόσο οι ερευνητές προτίμησαν να του δώσουν μία ονομασία φρούτου. Το Antarctic strawberry feather star (Promachocrinus fragarius) διαθέτει 20 πλοκάμια τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 20 εκατοστά στο μήκος. Και ενώ εκ πρώτης όψεως δε μοιάζει με φράουλα, μία πιο κοντινή ματιά στην κορυφή του σώματός του θυμίζει το μέγεθος και το σχήμα της φράουλας.

Αφαιρέσαμε ένα σωρό μικρών πλοκαμιών για να δείτε πού ενώνονται και αυτό είναι που μοιάζει με φράουλα.

Τα μικρότερα και λεπτότερα πλοκάμια τα χρησιμοποιεί για να γραπωθεί από τον πυθμένα, ενώ τα κανονικά πλοκάμια του είναι μεγαλύτερα και μακρύτερα και το βοηθούν να κινείται στη θάλασσα. Το νέο είδος ανήκει στα κρινοειδή, όπου βρίσκουμε τους αστερίες και τους αχινούς. Τα περισσότερα είδη αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως έως 10 άκρα, για αυτό το λόγο το P. fragarius ξεχωρίζει με τα 20 πλοκάμια του.

Ζει συνήθως σε βάθος μεταξύ 65 μέτρων και 1 χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κεφαλή του είναι στραμμένη προς τον πυθμένα και τα πλοκάμια αιωρούνται προς την επιφάνεια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Invertebrate Systematics.