Όρκα ξεσκίζει το συκώτι ενός φαλαινοκαρχαρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξαιρετικά σπάνια πλάνα
03 Αυγούστου 2023 10:00
Όρκα ξεσκίζει το συκώτι ενός φαλαινοκαρχαρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύτες στις ακτές της Καλιφόρνια κατέγραψαν στην κάμερα εξαιρετικά σπάνια πλάνα μίας όρκας να επιτίθεται σε έναν φαλαινοκαρχαρία  9 μέτρων και να ξεσκίζει το συκώτι του όσο αυτός είναι ακόμα ζωντανός. Στο βίντεο ακούγεται και ο πανικός των δυτών, καθώς η όρκα απομακρύνεται με τη λεία της και ο φαλαινοκαρχαρίας αρχίζει να βυθίζεται νεκρός πλέον, στον πυθμένα του ωκεανού.

Τα πλάνα τα κατέγραψε ο 58χρονος δύτης James Moskito στη θάλασσα του Cortez τον Απρίλιο. Όταν εντόπισαν 8 όρκες, ο ίδιος παρέα με άλλους δύτες, βούτηξαν στη θάλασσα για να καταγράψουν τα εντυπωσιακά πλάσματα, αλλά δεν περίμεναν να δουν αυτήν την εξέλιξη.

Είναι πραγματικά θέμα δευτερολέπτων. Η όρκα απλά αφαίρεσε το συκώτι και τότε ο φαλαινοκαρχαρίας βυθίστηκε χωρίς να κουνιέται. Υποθέτω πως ήταν νεκρός.

Τα πλάνα μπορεί να είναι σπάνια, αλλά η συμπεριφορά αυτή είναι κοινή στις όρκες και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Η όρκες έχουν αδυναμία στο συκώτι καθώς είναι πολύ λιπαρό και περιέχει πολλές θερμίδες. Έτσι, όταν επιτίθενται σε μεγάλα θηράματα, στοχεύουν πρώτα το συκώτι. Έπειτα προχωρούν στο επόμενο θήραμα, αφήνοντας το άψυχο κουφάρι να βυθιστεί και να ταΐσει τα πλάσματα του πυθμένα.

Tags: