Πανσέληνος Αυγούστου: Δείτε φωτογραφίες από το φεγγάρι του Οξύρρυγχου

Πραγματοποιήθηκε στις 21:30 ώρα Ελλάδος
01 Αυγούστου 2023 22:38
Πανσέληνος Αυγούστου: Δείτε φωτογραφίες από το φεγγάρι του Οξύρρυγχου

Όπως σάς ενημερώσαμε και πριν από μερικές ώρες, η πρώτη υπερπανσέληνος του Αυγούστου μόλις πραγματοποιήθηκε και ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες μαγευτικές εικόνες από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη υπερπανσέληνος ονομάζεται και ως "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου" (ή αλλιώς Sturgeon Moon), μια ονομασία που προέρχεται από ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το εν λόγω ψάρι.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που θα συμβεί δύο φορές μέσα στον Αύγουστο. Η πρώτη πανσέληνος ήρθε περίπου στις 21:30 ώρα Ελλάδος και παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε μερικές εικόνες. Να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό το φαινόμενο θεωρείται ως ένα από τα πιο σπάνια, καθώς την επόμενη φορά που θα συμβεί θα είναι τον Ιανουάριο του 2037, δηλαδή σε 14 χρόνια.

Τι είναι όμως μια υπερπανσέληνος και πώς διαφέρει από την απλή πανσέληνο; Το φαινόμενο αυτό προκαλεί το φεγγάρι να φαίνεται στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως. Επίσης, ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σε αντίθεση με τη Σελήνη που βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Φτάνει τόσο κοντά στο δικό μας μάτι η Πανσέληνος που μπορεί να τη συγκρίνουμε με το μάτι με άλλα αντικείμενα στο ορίζοντα. Για αυτό και ο εγκέφαλός μας ως παρατηρητές το βλέπει σαν ψευδαίσθηση ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθός της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Η δεύτερη υπερπανσέληνος θα έρθει στα τέλη του Αυγούστου, δηλαδή στις 31 του μήνα με την ονομασία "Μπλε Πανσέληνος" (Blue Moon).