Χιλιάδες νεκροί πιγκουίνοι ξεβράζονται μυστηριωδώς στις ακτές της Ουρουγουάης

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
27 Ιουλίου 2023 09:37
Χιλιάδες νεκροί πιγκουίνοι ξεβράζονται μυστηριωδώς στις ακτές της Ουρουγουάης

Περίπου 2.000 πιγκουίνοι του Μαγγελάνου ξεβράστηκαν νεκροί στις παραλίες της Ουρουγουάης μέσα στον Ιούλιο, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Οι πιγκουίνοι εξετάστηκαν από τις αρχές της χώρας και διαπιστώθηκε πως όλοι είχαν άδεια στομάχια, ενώ ήταν εξαιρετικά λεπτοί στο σώμα τους.

Η αιτία των μαζικών θανάτων είναι ακόμα άγνωστη, αλλά οι επιστήμονες φοβούνται πως οι ακραίες κλιματικές αλλαγές συμβάλουν στην ταχεία πτώση του είδους, το οποίο έχει χάσει το 1/3 του πληθυσμού του μέσα σε δύο δεκαετίες.

Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται επαπειλούμενο από το 2004, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για εκατοντάδες πιγκουίνους που ξεβράζονται στις ακτές της ανατολικής Νότιας Αμερικής. Το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, οι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου το περνούν στις φωλιές τους στη νότια Αργεντινή. Το χειμώνα κατευθύνονται βόρεια προς αναζήτηση τροφής και θερμότερων νερών.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται πως ένας υποτροπικός κυκλώνας ανοιχτά των ακτών της Ουρουγουάης μπορεί να αποδυνάμωσε περαιτέρω τους ήδη πεινασμένους πιγκουίνους. Η εύρεση κι άλλων θαλάσσιων πλασμάτων που βρέθηκαν νεκρά στη γύρω περιοχή, υποστηρίζει αυτήν τη θεωρία.

Οι πιγκουίνοι βρέθηκαν αρνητικά στη γρίπη των πτηνών. Τα στομάχια τους ήταν άδεια για μέρες και τα φτερά τους είχαν έλλειψη του υγρού που απωθεί το νερό και μονώνει το σώμα από κρύες θερμοκρασίες.

Η έλλειψη τροφής ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης στο νότιο Ατλαντικό μαζί με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ωκεάνια ρεύματα, μπορεί να είναι οι αιτίες αυτού του λυπηρού φαινομένου. – οργανισμός SOS Rescate de Fauna Marina